Вести

Лончар: Наша политика улива поверење за нашу децу

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да су врата више од 200 здравствених установа отворена за бесплатне превентивне прегледе који се настављају и данас и да грађани треба да искористе прилику да се прегледају, јер је превенција основ здравља.

Министар Лончар навео је да грађанима за превентивне прегледе не треба здравствена књижица и да родитељи треба да поведу и своју децу, јер ће и она моћи да се прегледају.

"Родитељи треба да знају да само 16 одсто девојчица у првом разреду средње школе има физичке активности у складу са нормама које би требало да се испуне, 11 одсто ђака на дигиталним друштвеним мрежама и платформама проводи више од седам сати. Једна петина њих има проблем са спавањем. Значи, то су преозбиљни проблеми да би их занемарили, а можемо да их решимо и бар данас можемо да установимо да ли њихова деца имају неки од тих проблема", рекао је министар Лончар.

Министар Лончар навео је да је циљ акције превентивних прегледа, коју је организовало ресорно министарство, пре свега да се поврати поверење грађана и пацијената и да се промени њихова свест, па да схвате да је превенција основ здравља и да је излечиво оно што се открије на време.

Министар Лончар подсетио је да је прошле недеље прегледано више од 23.000 грађана, а да су се код 1.180 њих тог дана откривени здравствени проблеми.

"Открили су проблеме - од повишеног притиска, од аритмије, од проблема са бубрезима неке цисте, проблема са јетром, проблеми са жучном кесом, проблеми са простатом. То је откривено и ти људи већ се лече", рекао је министар Лончар.

Министар Лончар истакао је да су и деца укључена у те превентивне прегледе баш зато што се не баве довољно физичком активношћу, додајући да то треба да  се промени.

"Наш став је да децу можемо да обликујемо у том предшколском периоду, негде до четвртог разреда основне школе, да је после тога све теже и теже и да ћемо и код њих да усадимо ту свест да је најнормалније да оду да се прегледају, да схвате да треба да се оде код лекара пре него што нешто заболи. Кад нешто заболи, то може да буде касно. Али у овом моменту нису та деца која могу да кажу хоћу да одем на преглед. Зато апелујем на родитеље да они искористе данас прилику, леп је дан, до 17.00 часова могу да се прегледају. Ако треба остаће се и дуже. Кад год стигнете у току дана, одведите дете. Ту су реномирани наши стручњаци који ће погледати, даће вам мишљење, дијагнозу", рекао је министар Лончар.

Говорећи о спиналној мишићној атрофији, министар Лончар навео је да је држава била у могућности да помогне у лечењу деце која су оболела од те болести, додајући да се води рачуна и о деци која имају друге болести.

У исто време водимо и рачуна о деци са дијабетесом, да добију сензоре, рекао је министар Лончар. 

"Већ смо обавили разговоре са тим произвођачима сензора који из мени непознатих разлога не желе да се региструју у Србији. Мислим да ћемо довести до тога да ће морати да се региструју и у Србији, јер ми није логично да су регистровани у Хрватској, а да то неће да ураде у Србији. Наши грађани желе да њихова деца имају те сензоре и оно што држава може да уради јесте да покрије њихове трошкове, то држава може да омогући, а они ако желе неки посебан сензор, моли би да доплате разлику и да тако коначно решимо тај проблем", рекао је министар Лончар.

Говорећи о наредним корацима као нови министар здравља, министар Лончар навео је да је потребно да се врати поверење грађана у здравство.

"Можемо да направимо све болнице и да набавимо сву опрему, али важно је да имамо људе који ће да раде. То је основ, ми без наших лекара и сестара не можемо ништа. Сад морамо да се концентришемо на ове изазове, остало ћемо решавати у ходу", рекао је министар Лончар.

Говорећи о листама чекања, министар Лончар навео је да ће се наћи решење да се тај проблем реши.

"Инфраструктура је битна да би се смањиле листе чекања. Од клиничких центара, болница, нових постељина, услова у којима лекари раде, то су неки основни услови. Направићемо неки нови систем и сигуран сам да ћемо наћи решење. Ја сам разговарао и са председником, ми нисмо неозбиљни, тражимо најбоље решење за то и сигуран сам да ћемо га наћи, али зато разговарамо и са пацијентима, хоћемо да чујемо и њихове проблеме, да чујемо шта је то што они мисле, јер они су сваки дан код лекара по разним установама, да чујемо где и шта они доживљавају, како доживљавају и да би ми могли да видимо шта ћемо и како ћемо дорадити, али ћемо сигурно тај проблем решити", рекао је министар Лончар.

 

 

Извор: ТВ Прва/Танјуг