Вести

Лончар: Помажући регион, помажемо и себи

Питање вакцинације против корона вируса не може се решити само у границама Србије и резултат ћемо добити ако свима у региону буде добро и зато улажемо у друге земље, поручио је министар здравља Златибор Лончар.

Истакао је да Србија помажући другима помаже и себи.

Вакцине су купљене новцем грађана Србије, али ми то гледамо другим очима. До сада је вакцинисано преко 15.000 грађана из Босне и Херцеговине, плус вакцине које смо дали, те здравствени радници који су долазили на вакцинацију. У једном тренутку поново ћемо имати отворене пунктове за грађане региона“, истакао је Лончар.

Лончар се осврнуо и на слику Србије, која је донедавно била веома негативна, поготово на Западу, а сада је потпуно другачија.

Грађанима Србије је досадило да се појављују у негативном контексту у целом свету. Гласали су за нове људе, који су оправдали то поверење. Људи долазе лично, јер не верују да то тако код нас функционише. И тек када дођу, виде да ми овде заиста радимо како треба“, рекао је Лончар.

Лончар напомиње да је руководство Србије реаговало добро и на време на почетку пандемије, и сада убире плодове тог рада.

Није у реду да ми сами за себе кажемо да смо лидери на Балкану, али резултати то јасно показују. Нама је најважније да чувамо здравље и спашавамо животе наших грађана. Ово и даље траје, и трајаће. Мало знамо о вирусу, он мутира, и само оно што знамо јесте да ћемо га се решити ако се сви вакцинишемо. То не тежимо само у Србији, већ у свим земљама региона, како би што пре изашли из проблема“, појаснио је Лончар.

Србија је и једина земља у Европи, која располаже са вакцинама из Европе, Азије, Америке, али и Русије.

За то је најзаслужнији председник Србије Александар Вучић, и резултат његове сарадње са председницима Кине и Русије, Си Ђи Пингом и Владимиром Путином. Исто тако међу прве три земље у свету потписали смо уговор са Фајзером, још у августу прошле године, и по повољнијој цени од Европске уније“,  навео је Лончар.

Лончар наглашава да је Србија дошла до бројке од три милиона грађана који су примили вакцину.

Можда људима изгледа да је то мали посао, али није. Дан и ноћ радиле су наше агенције, од транспорта, чувања вакцине, припреме и на крају здравствених радника, који су наши јунаци, јер они су дали три милиона доза вакцина грађанима Србије. У сваком моменту имамо преглед, колико је дато, ко треба доћи на ревакцинацију, али и поред тога отворили смо 170 пунктова у једном дану, да се људи вакцинишу без претходне најаве“, нагласио је Лончар.

Појаснио је и која је то стартегија којом Србија придобија становништво за вакцинацијом.

То је разговор са људима, да им одговоримо на сва питања, дилеме. Идемо сада према студентским домовима, и желимо да их усмеримо у правом смеру. Исто тако улазимо у фабрике, постројења, правимо трибине, едукујемо људе. Непосредан контакт најбоља је реклама“, поручио је Лончар.

Осврнуо се и на причу око ковид пасоша, и како ће Србија реаговати.

Пратимо све око ковид пасоша. Ослушкујемо, Србија је спремна за сваку опцију. За разлику од неких других ми имамо довољно вакцина, и довољно вакцинисаних“, закључио је Лончар.

 

 

Извор: Телевизија Републике Српске