Вести

Лончар: Помоћ пензионерима критикују представници бивше власти

Пензионери ће од понедељка добити првих 300.000 пакета витамина, најавио је министар здравља Златибор Лончар и нагласио да је набавка витаминског пакета спроведена у складу са свим законским процедурама.

Лончар је рекао да је набавка спроведена тако да пензионери што пре добију витаминске пакете и да је Министарство, како би набавило довољну количину витамина, ангажовало девет произвођача - Slaviamed, Farma Novu, Proton System, Esensa, GMZ Ervamatim, Galeniku, V&B, Par Pak i Goodwill Pharma.

Лончар је рекао да је прво контактирао највећег произвођача у Србији - Хемофарм, али да му је директор те компаније Роланд Зелингер рекао да им се више исплати да поклоне количине које тренутно имају, него да улазе у производњу витамина.

Упитан за критике о начину на који се спроводи набавка, Лончар је рекао да се представници бивше власти, Драган Ђилас и Мариника Тепић, на све начине боре да пензионери не добију витамине и да њихови напади немају никакве везе са набавком јер је, како је истакао, све урађено максимално брзо и коректно.

Kако је приметио, помоћ пензионерима критикују представници бивше власти у чије време, навео је Лончар, није изграђена ниједна болница, није купљен ниједан санитет, није постојао буџетски фонд за лечење деце у иностранство, а пацијенти су ишли на операције гама ножем у Турску.

“Нека замисле грађани у каквој бисмо били ситуацији да су они данас на власти, не бисмо имали респираторе, болнице, санитете... Држава је у њихово време функционисала по принципу тајкуна, прављени су закони и уредбе тако да они добију све, а држава је доведена до банкрота. Шта они знају о витаминима, нису витамини секунде да се тако краду“, рекао је Лончар.

Додао је да Ђиласу и Тепићевој смета што се витамини набављају од фирме чији је власник Мађар, Золтан Тамаш, и да га повезују са председником Србије Александром Вучићем.

“Вучић нема никакве везе са том фирмом. Ово је била Вучићева идеја, а ми у Министарству здравља смо спровели целу процедуру. Ако нешто није урађено како треба, постоје надлежни органи и тужилаштво, нека пријаве и надлежни ће то да испитају“, навео је Лончар.

 

Стручна комисија о обавезној вакцинацији медицинара

Лончар је изјавио да би републичка стручна комисија требало да донесе одлуку о обавезној вакцинацији здравствених радника против корона вируса и поновио да је сагласан са тим предлогом.

Лончар је рекао да је широм Србије отворено више од 170 пунктова за вакцинацију без заказивања и изразио уверење да ће до краја априла против корона вируса бити вакцинисано још 500.000 грађана.

“Трудићемо се да буде што више вакцина на тим пунктовима, увек ће бити по једна или две, а гледаћемо да, у зависности од тога где можемо да испоштујемо хладни ланац, буду доступне три или четири вакцине“, рекао је Лончар.

Поновио је да је сагласан са предлогом струке да вакцинација буде обавезна за здравствене раднике наводећи да “нема логике“ да лекар или медицинска сестра кажу да су добили корону, јер могу да се вакцинишу.

“Мислим да ће републичка комисија, у којој су најеминентнији стручњаци, донети одлуку. Увек ћу бити уз струку и да спашавам животе, а борићу се против оних који су вакцинисани и који су захваљујући томе добро, а шире лажи и панику о вакцинама“, навео је Лончар и нагласио да је доказано да су вакцине безбедне и да помажу.

Додао је да је циљ да се дође до забачених и најудаљенијих места у Србији и омогући свим грађанима да приме вакцину против корона вируса.

“Већ то радимо у многим општинама, у околини Новог Пазара, у Нишу и мислим да ће одзив бити све бољи", рекао је Лончар.

Лончар је рекао да ће вакцинисани највероватније имати предност да уђу у кафиће, дискотеке, стадионе, позоришта, биоскопе...

“Ако се вакцинишемо брзо и у великом броју, то је начин да се вратимо нормалном животу“, нагласио је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк