Вести

Лончар: Србија председава конференцији СЗО коју ће гледати цео свет

Позив Светске здравствене организације упућен Србији да председава Kонференцији о имунизацији, којој ће присуствовати министри из више од 50 земља, велика је част, између осталог и зато што долази у тренутку када на планети нема места где вакцинација није једна од најважнијих тема, изјавио је данас министар здравља, Златибор Лончар.

Имунизација је данас једна од најважнијих тема, а конференција ће бити почетком године и то, како се сви надамо, у моменту када ће се вакцина појавити, рекао је Лончар у Бањи Kовиљачи након скупа који је за лекаре ковид болница из Лознице, Шапца, Ужица, Ваљева, Чиготе и Бање Kовиљаче организовало Министарство у знак захвалности за вишемесечну пожртвованост у спасавању живота грађана Србије оболелих од корона вируса.

"Можете замислити у ком тренутку ће се конференција дешавати и у ком тренутку ће Србија председавати скупом, Имунизација ће бити главна тема за цео свет - да ли се вакцинисати и којом вакцином, како, колико и шта ...", рекао је Лончар и упитао можете ли замислити која је то част за Србију".

Према његовом речима, позив доказује како се Србија котира у свету када је позвана да председава скупом на коме ће бити министри 53 или 54 земље, и то у време када ће тема бити још важнија јер ће неке вакцине против ковида бити регистроване.

Србија је ту част добила, како каже, захваљујући здравственом систему, спровођењу плана и програма СЗО о јавном здрављу до 2030. године и грађанима који су послушали струку и науку и допринели да се епидемија малих богиња сузбије.

Подсетио је на проблем малих богиња и слабу вакцинацију деце када је имунизација пала на 70 одсто.

"Захваљујући покренутој акцији и грађанима који су прихватили став струке и науке дошли смо до 94 одсто имунизације, спасили многе животе, спречили многе болести, многе компликације и сачували здравствени систем. То нас је квалификовало да Србија буде та која ће председавати на тако битну тему", рекао је Лончар.

Лончар је додао да све што се дешава у Србији неко прати, и да одлука није могла да падне са неба.

 

 

Извор: Танјуг