Вести

Лончар: Србија се бори са проблемом одласка здравствених кадрова

За пет година запослено је више од 12.000 здравствених радника, изјавио је данас министар Златибор Лончар.

Он је појаснио да никада у здравству није било забране запошљавања, већ се само контролисало да на једном месту нема вишка лекара и техничара, док на неком другом недостаје особље.

Лончар је додао да се Србија бори са проблемом одласка здравствених кадрова, што, каже, није лако, повећањем плата, које ће бити и веће.

Министар је истакао да је раније била "мисаона именица", нешто што је сада већ постала традиција - посао за најбоље студенте медицине.

Најавио је да ће у јуну бити запослено још 100 најбољих младих лекара, поред до сад запослених, као што посао добијају и најбоље медицинске сестре и техничари.

"Што то неко није радио раније? Није их то интересовало", констатовао је Лончар.

Он је указао и да се ситуација побољшава када је реч о одласку људи на превентивне прегледе, али да је потребно да се још подигне свест да је, колико год се улагало у опрему, много јефтиније да се уложи у превентивне прегледе, проблем открије и излечи на време.

Лончар је најавио и да ће нова акција превентивних прегледа бити у недељу 26. маја, у свим здравственим установама у Србији.

Он је апеловао на грађане да долазе на скрининг прегледе, јер је одзив слаб - ни 30 одсто, а то је начин да се болест открије на време и излечи.

 

Отвара се прва банка репродуктивних ћелија

Прва банка репродуктивних ћелија биће отворена данас у Клиници за гинекологију и акушерство клиничког центра Србије (КЦС), па грађани којима је неопходан репродуктивни материјал неће више морати да одлазе у иностранство како би се остварили као родитељи, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је рекао да је држава урадила све што је до ње, да је у опрему банке уложено око милион евра, као и да су кадрови прошли посебну обуку.

"За разлику од претходника који су слали грађане на лечење у иностранство, ми ослушкујемо потребе грађана и захваљујући финансијској дисциплини, много тога смо урадили и сада је доступно пацијентима у Србији. Данас отворити банку репродуктивних ћелија, то је велики дан, посебно за људе који не могу на други начин да се остваре као родитељи, без донирања репродуктивних ћелија", појаснио је министар.

Захваљујући банци репродуктивних ћелија, жене и мушкарци у Србији моћи ће да о трошку државе замрзну своје полне ћелије и ембрионе, као и да их поклоне другим људима који не могу да се остваре као родитељи.

Право да буду донатори репродуктивног материјала имају жене које су здраве физички и психички и које су старе између 21 и 34 године и мушкарци до 40 година.

"Желимо да што више донора буде из Србије, и сада је важно да мотивишемо људе да буду донори, да више парова или појединаца помогнемо", појаснио је Лончар.

Он подсећа да је анонимност загарантована и да неће моћи да се добију подаци, осим због медицинских индикација.

"Све је уређено правилником да до тих података не може да се дође", закључио је Лончар.

 

Честитам Србима на КиМ на резултатима избора

Министар здравља и члан Председништва СНС Златибор Лончар честитао је данас Србима који су гласали на КиМ, као и кандидатима Српске листе на победи на изборима за градоначелнике четири српске општине на северу КиМ.

"Ако је скоро 5.800 људи више него 2017. године изашло и гласало за ту опцију, то довољно говори", рекао је Лончар.

Такав резултат је, каже, направио озбиљан проблем за неодговорне људе на КиМ, који су уз јаке спонзоре помислили да су Богом дани и, између осталог, увели таксе на српску робу.

Похвалио је реакцију председника Србије Александра Вучића, јер није увео контрамере Приштини.

"Јер, да јесте, једва би дочекали да кажу да смо сви исти. Али, Вучић им није дао да то кажу. Па су расписали изборе и добили су шта су добили", рекао је Лончар.

Упитан за посебну седницу Скупштине о КиМ, 27. маја, на коју део опозиције неће доћи, Лончар је рекао да они и немају шта да кажу.

“Толико су тражили да се у скупштини прича о КиМ… Они немају шта да кажу, никад нису ни имали шта да кажу” рекао је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк