Вести

Лончар: Србија успешно спроводи имунизацију становништва

Процес имунизације Министарство здравља је месецима раније планирало и припремало корак по корак, рекао је министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар.

Говоримо о веома сложеном процесу који подразумева да прво адекватно транспортујете вакцине у Србију, затим их складиштите на начин који одговара спецификацији коју је прописао произвођач, а које се разликују у зависности о којој вакцини је реч, онда их опет на специфичан начин дистрибуирате ка здравственим установама и на крају апликујете сваку дозу.

С јесени смо кренули да набављамо адекватне расхладне уређаје, фрижидере и замрзиваче који могу да очувају својства вакцина, за складиштење и за сваки пункт, рекао je Лончар.

За мање од месец дана Србија је вакцинисала више од пола милиона грађана, и овим темпом наша земља доспела је до славног другог места у Европи по броју вакцинисаних. Свакога дана, на пунктовима широм земље, било да је у питању престоница, град у унутрашњости, или пак здравствена станица у неком селу, слика је иста - у Србији се обавља вакцинација становништва против заразне болести Ковид-19. Тренутно вакцину је примио тачно 783.161 грађанин Србије. Ревакцинисано је 167.710 грађана.

Епидемија која је уздрмала свет ушла је у наше животе пре годину дана. У нашу земљу крајем прошле године стиже први контингент вакцина произвђача "Фајзер-Бионтек", затим и "Спутњик В", а убрзо добијамо и вакцину кинеског произвођача "Синофарм".

Масовна вакцинација је почела одмах, али од аеродрома, складишта до сваког становника наше земље од севера до југа, одвија се процес.

Велики одзив и велика заинтересованост грађана за вакцинацију, и најзначајније, задовољни грађани који су примили вакцину, најбоља су потврда да смо заиста урадили добар посао. Србија је епидемији корона вируса, од самог почетка, пре годину дана, приступила одговорно и чинила све како бисмо ширење вируса и ефекте епидемије ставили под контролу.

Не заборавите, у региону, Србија има најнижу инциденцу оболевања од Ковид-19, Србија има најнижу стопу смртности (примера ради, од Хрватске дупло нижу, а од Словеније три пута нижу стопу смртности) и на крају, Србија је и тестирала убедљиво највише грађана.

Вакцине су само део свега онога што Србија чини у борби против короне. Да се разумемо, за успех Србије у погледу вакцинације грађана најзначајнији су председник Вучић, који је заслужан за набавку вакцина у оволиком броју, и здравствени радници који су ефикасно и одговорно приступили имунизацији више од пола милиона људи за две недеље, објашњава Лончар.



Услови произвођача

Код могућности примене америчко-немачке "Фајзер-Бионтек" вакцине, јавила се забринутост да ли ћемо имати услове да је чувамо на температури од око минус 80 степени. Србија је испунила све захтеве и "ФајзерБионтека", као и услове кинеског и руског произвођача. На први поглед све је било спремно, међутим са припремом се кренуло много раније.

Спровели смо обуку здравствених радника за апликовање вакцина. Направили мрежу пунктова, кренули да формирамо вакциналне тимове за сваки пункт.

Само у Београду имамо више од 20 пунктова, при сваком дому здравља, плус Сајам, "Торлак", "Батут"... Сада и "БелЕкспо центар". А на сваком пункту су ангажоване две до шест вакциналних екипа, коју чине лекар и две медицинске сестре/техничара.

Наши здравствени радници су искусни и стручни, добро обучени за вакцинацију, јер ми сваке године вакцином против сезонског грипа вакцинишемо неколико стотина хиљада људи, ове јесени 400.000 грађана примило је вакцину против грипа за прве две недеље, а имамо сву потребну опрему, и то је просто кључни разлог за одличну организовану и реализовану имунизацију против Ковид-19, рекао је Лончар.

Лончар је рекао да све обуке и припреме дешавале су се у условима епидемије, у тренуцима максималног оптерећења здравствених радника.

Лончар је истакао да је оно што су здравствени радници у Србији урадили у претходних годину дана, закључно са имунизацијом грађана, заиста херојско дело које им држава и грађани Србије никада неће заборавити, и на чему ће им бити вечно захвални.

Лончар објашњава да је циљ да се што више грађана Србије заштити од корона вируса кроз вакцинацију, јер је вакцинација најбољи метод и вид заштите.

Видите да нове дозе вакцина пристижу, стога ћемо наставити да ефикасно и квалитетно спроводимо имунизацију наших грађана, како бисмо што пре могли да се вратимо у бар приближно стање и функционисање као пре пандемије, закључио је Лончар.

 

 

 

Извор: Танјуг/Блиц