Вести

Лончар: У Србију у другом кварталу стиже 1,2 милиона вакцина Фајзер

Србија је потписала нови уговор са компанијом "Фајзер-Бионтек", који подразумева да ће у нашу земљу у другом кварталу уместо 500.000 вакцина, стићи 1,2 милиона, а у трећем уместо 400.000 - 1,19 милиона доза вакцина, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

"Ово што Србија ради велики део света може само да сања. То су чињенице. Наставићемо и даље да радимо истим темпом", рекао је Лончар након разговора са министром здравља Републике Српске Аленом Черанићем.

Лончар је најавио да ће Србија, по питању вакцина, помоћи и комшијама.

"Србија неће гледати само на себе, већ и на све око нас, на пријатеље, комшије", рекао је Лончар.

 

Уступићемо информациони систем за вакцинацију Републици Српској

У Србији је до сада вакцинисано око 5.000 здравствених радника из Републике Српске, рекао је Лончар и додао да ће Србија уступити информациони систем за вакцинацију Републици Српској, да би могли да га користе када буду имали довољно цепива.

Лончар је, након састанка са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем, рекао да процес вакцинације здравствених радника из Републике Српске у Лозници, Шапцу, Сремској Митровици тече одлично и да ће надлежни из Републике Српске одредити даље приоритете који ће долазити и који ће бити вакцинисани.

"Договорена је даља сарадња око организације процеса вакцинације које је Србија прошла, а за које се припрема Република Српска. Договорена је сарадња са Институтом Батут, Агенцијом за лекове и медицинска средства", рекао је Лончар.

Лончар је навео да је циљ да Републику Српску припреме за масовну вакцинацију, организује што брже и без потешкоћа, да је договорено са представницима Владе Србије да се уступи информациони систем који Србија користи када буду имали довољно вакцина.

 

 

Извор: Танјуг