Вести

Лончар: Више од 70 одсто здравствених радника примило вакцину

У Србији је вакцину против корона вируса примило више од 70 одсто здравствених радника, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је рекао да постоје дилеме младих медицинских сестара по питању стерилитета након вакцинације и указао да је разговор с њима важан, што даје резултате у процесу имунизације.

"Што више разговарамо са људима, све је већи обухват вакцинације, и ту смо задовољни", рекао је Лончар.

Навео је да ће се побољшати епидемиолошка ситуација, чим буде максимално брзо вакцинисан довољан број грађана.

Лончар је рекао и да се стање међу студентском популацијом и у домовима "поправља из дана у дан", указујући да се повећава број студената који желе да приме вакцину.

"Око две трећине студената изразили су жељу да приме вакцину, са једном трећином се разговара", рекао је министар.

 

Још не размишљамо о затварању неке ковид болнице

Болнице у Србији тренутно су више од 80 одсто попуњене, па се још увек не размишља о преласку неке ковид болнице у нонковид режим, изјавио је Лончар.

"Лакше дишемо, имамо више отпуста него пријема, али имамо толики број пацијената да нисмо у стању да било коју ковид болницу затворимо", рекао је Лончар.

Лончар је истакао да ће придржавање мера у борби против епидемије ковида-19, као и довољан број вакцинисаних, растеретити болнице, посебно оне за збрињавање хитних случајева.

"Да одатле пацијенте преместимо у болницу у Батајници или у Kрушевцу, а да њих што пре ослободимо да могу да се врате у нонковид режим рада, али само под условом да пада број оболелих", поручио је Лончар.

Лончар је са студентима у Палати Србија разговарао о процесу вакцинације, дилемама које имају, безбедности вакцина...

 

Плашимо се лошег сценарија у Новом Пазару и околини

Најслабији одзив за вакцинацију против корона вируса је у Тутину, где је вакцинисано свега 4,5 одсто пунолетних грађана, рекао је Лончар.

Навео је да је слаб одзив за имунизацију и у Трговишту, Мерошини и Новом Пазару и упозорио да се у том делу Србије не поштују довољно мере и да су се грађани превише опустили.

"Плашимо се да тамо не дође до неког сценарија који не бисмо желели", рекао је Лончар.

Наводи да је Нови Пазар и околина тренутно једно од најпроблематичнијих места, јер је ту удео заражених по броју тестираних највећи у Србији.

"То је из више разлога, мислим да се не поштују довољно мере и људи су се превише опустили" рекао је Лончар.

 

Торлак ће бити 3. у свету са четворовалентном вакцином

Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" биће трећи произвођач у свету који ће правити четворовалентну вакцину против сезонског грипа, поручио је Лончар.

"Ту неће стати. Правиће се и неке друге вакцине које ће се продавати, већ имамо упите из целог света за куповину", рекао је Лончар.

У Торлаку је почела производња руске вакцине "Спутњик В" против корона вируса, а министар наводи да је направљена пробна серија која је на тестирању у Русији, где се процењује да ли задовољава све стандарде.

Лончар је рекао да ће, чим се ураде та испитивања, у Торлаку започети фаза масовније производње, те да ће у наредним недељама тај институт имати вакцину против ковида-19, којом ће, додаје, бити вакцинисан и регион.

"Верујем у Торлак", рекао је министар.

 

 

Извор: Танјуг