Вести

Лончар: Вучић извукао изгубљену ситуацију из запећка

Министар здравља Златибор Лончар назвао је споразум у Вашингтону "хируршки прецизним", оценивши да он представља огроман успех и да је председник Србије Александар Вучић успео да "апсолутно изгубљену ситуацију извуче из запећка", стави на сто, буде гост председника САД Доналда Трампа у Белој кући и да га Трамп саслуша.

Лончар је рекао да је "јуче, прекјуче и данас било прелепо бити Србин и грађанин Србије".

Лончар је нагласио да, иако некима изгледа да је лако бити гост председника најмоћније земље на свету, то није тако и то није нешто што је "пало са неба", већ је морало много да се ради да би се то догодило.

Указао је да је много грешака направљено у прошлости и истакао да је све што је Вучић урадио у последња два дана било "хируршки прецизно".

Лончар је оценио да су грађани Србије поносни што имају таквог државника који води рачуна о њима.

"Ово је огроман успех. Надам се да ће сви грађани Србије наставити да дају подршку. Ово је само један корак ка ономе што морате да урадите како бисте исправили све грешке које су направљене", рекао је Лончар.

Лончар је додао да су они који су правили грешке заћутали.

"Они не могу да смисле шта би замерили овој хируршки прецизној акцији и хируршки прецизном споразуму, где је Србија прошла максимално добро, и изгубила што мање, а добија што више. Видимо једну непријатну тишину, они више немају ни идеју зашто да нападну и како да нападну", рекао је Лончар.

Лончар је позвао грађане да буду јединствени јер је, како је навео, једино тако могућ успех.

"Видите како људи пролазе кад немају јединство у земљи. Грађани Србије су схватили да ово можемо да решимо на најбољи начин само ако будемо јединствени и дамо подршку руководству, посебно председнику, који је, по зна који пут, показао да тачно зна шта ради и на крају показао резултат", рекао је Лончар.

 

Нису испуњени услови за тестирање кинеске вакцине

Лончар је изјавио да нису испуњени услови да би се кинеска вакцина тестирала у Србији и поручио да би, према неким педвиђањима, крајем ове или почетком следеће године требало да буде произведена безбедна вакцина.

"Оно што могу да обећам грађанима Србије је да ћемо, као озбиљна држава, међу првима имати вакицину која се буде показала као безбедна", рекао је Лончар.

Лончар је објаснио да је један од произвођача вакцине из Kине дао понуду да се у трећој фази та вакицина тестира у Србији.

"Ми смо кренули у разговоре и преговоре, али нисмо дошли до те фазе јер нису испуњени услови да би се та вакцина тестирала у Србији", рекао је Лончар додајући да ће Србија обавестити своје грађане ако се дође до те фазе и испуне сви услови.

Лончар је рекао да Србија није "неозбљна држава, која може на неком другом принципу да функционише да се не испоштују сва та правила која постоје".

"Нити смо дошли у ту фазу. Ако будемо, рећи ћемо. За сада нити се испитује нити смо испунили услове које захтева Агенција за лекове", рекао је Лончар.

Упитан када се може очекивати вакцинација, Лончар је рекао да, ако све буде у реду и ако све буде ишло својим током, требало би да имамо безбедну вакцину до краја године или почетком следеће.

Лончар је нагласио да Србија неће експериментисати већ ће поступати по процедури.

"Најраније децембар или јануар, а онда имате период док се људи вакцинишу... До пролећа би требало да се стрпимо и придржавамо мера да би нам било боље", рекао је Лончар.

Лончар је подсетио да се од 1. октобра очекује и појава сезонског грипа и нагласио да је обезбеђено довољно вакцине против грипа.

Лончар је препоручио свим грађанима да се вакцинишу против грипа, посебно ризичним категоријама, хроничним болесницима и запосленима у здравству.

"Одређен број људи се редовно вакцинише, а сигуран сам да ће бити још више њих како не би дошло до судара грипа и короне јер ће нам онда клиничка слика бити лошија, много оптерећеније болнице и много теже лечење тих људи", рекао је Лончар додајући да тада неће бити лепо време, па ће се вирус брже преносити у затвореном простору.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Србији, Лончар је рекао да имамо податке на нивоу који се одржава и да би волео да су они још бољи, али да је и ово боље него да расте број заражених, преминулих и пацијената на респиратору.

Лончар је рекао да све зависи од понашања људи и апеловао на све да се придржавају мера јер тако имао добре резултате.

"Нема потребе да одустанемо, да се опустимо, и да помислимо да је то решен проблем. Kорона је међу нама, има је у Београду, Србији, Европи и свету. Морамо да извучемо максимум из онога што можемо", рекао је Лончар додајући да је то важно и због деце која крећу у школу, студената, као и самог функционисањ система.

Лончар је рекао да је најгоре што људи могу да ураде да се опусте и да се онда све поново затвори и позвао грађане да буду одговорни.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк