Вести

Мали: Циљ нам је да се ова три тржишта ускладе и раде као једно

У Нишу је одржан састанак министара и представника влада три земље - Србије, Албаније и Северне Македоније, у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", који је отворио министар финансија Републике Србије Синиша Мали на којем је поручио да је циљ све три земље да раде као једна.

Мали је пожелео добродошлицу министрима и представницима влада Албаније и Северне Македоније који ће, како је рекао, у наредна два дана на сесији у Нишу разговарати како да се реализује иницијатива "Отворени Блакан", односно како да се уклоне баријере за бизнис и грађане.

"Сви имамо исти циљ, да повећамо економску сарадњу, не само између наше три земље, већ и свих земаља у региону. Као министар финансија могу да причам о детаљима о економском расту, стопама раста, побољшањима у економији, али сви знамо шта је наша сврха као политичара, а то је да људи у нашем региону имају бољи живот, да побољшају пословање, зараде више новца и да своје снове остваре овде", рекао је Мали на отварању састанка министара и представника влада све три земље.

Истакао је да је циљ представника три владе да у наредна два дана разраде план како да се поправи проток робе, услуга и људи, као и да се уклони све што три економије виде као препреке за развој и напредак у раду.

Мали је поручио да постоји политичка воља да ове три земље функционишу као једна, и да буду усклађене фитосанитарне процедуре, царинске процедуре, да се олакша проток робе.

"Ми то можемо заједно и веома сам срећан што ћемо радити заједно на истом циљу, а то је да нема граница и баријера, већ да три тржишта раде као једно", поручио је Мали.

Састанак представника влада Србије, Албаније и Северне Македоније отворен је министарским састанаком, а представници влада и секторских група разговараће у Нишу и у наредна два дана о радним дозволама и трговинским олакшицама који ће омогућити слободан проток робе, услуга и људи кроз ове три земље.

Састанку су присуствовали министар пољопровреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и министри финансија, пољопривреде и трговине из Албаније и Северне Македоније.

У наредна два дана представници шест секторских група разговараће о олакшицама за увоз, извоз и кретање робе, слободном кретању пољопривредних и прехрамбених производа, слободном кретању индустријских производа, о приступу тржишту рада, јединственом електронском идентитету за грађане Отвореног Балкана и јединственом информационом систему.

 

 

Резултати иницијативе "Отворени Балкан" већ од 1. јануара

Мали је изјавио да ће представници влада Србије, Северне Македоније и Албаније у наредна два дана у Нишу интензивно радити на реализацији иницијативе ''Отворени Балкан", а да ће један од првих резултата бити прихватање јединствене радне дозволе за све три земље од 1. јануара 2022. године.

Мали је након отварања дводневног састанка између представника влада три земље, рекао да замишља регион Западног Балкана без граница, у којем камиони више не чекају на границама, роба слободно тече, а људи раде у било којој земљи без препрека.

"Велики број министара из наше владе, из Северне Македоније, Албаније, и данас и сутра и у недељу је у Нишу. Тема је "Отворени Балкан", иницијатива председника Вучића и других лидера у региону. Циљ нам је да у овом кратком временском периоду од два дана покушамо да решимо проблеме који су везани за слободан проток роба и људи у ове три земље", рекао је Мали.

Истакао је да се очекује да и друге земље у региону постану део ове иницијативе.

Мали је рекао да су министри све три владе "добили задатак" да већ од 1. јануара радне дозволе у све три земље буду признате, да радно време свих царинских испостава буде уједначено, као и да се олакша проток робе, нарочито биљних култура.

"Замишљам цео регион Западног Балкана као јединствено тржиште, да немате више чекања камиона на границама, да људи који желе да раде у било којој земљи овог региона да им се признају радне дозволе и слободно раде", рекао је Мали.

Наводи да је циљ да се заједничким радом све три владе и стварањем јединственог тржишта, унапреде економије земаља ''Отвореног Балкана'', да привреде три земље постану конкурентије, али и да цео регион постане атрактивнији за стране директне инвестиције.

"То за грађане значи бољи животни стандард, веће плате и пензије, боља слика будућности, поготово за младе које желимо да задржимо у овом региону. Очекује нас пар дана веома интензивног рада овде у Нишу, али очекујем и велике резултате који већ треба да се спроводе од 1. јануара 2022. године", закључио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг