Вести

Мали: Ђилас мисли да је паметнији од Еуростата

Министар финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке, Синиша Мали, реаговао је на данашње саопштење Странке слободе и правде Драгана Ђиласа и навео да су подаци у извештају Еуростата потпуно упоредиви и да Србија у односу на остале европске земље има најмањи пад привредне активности.

"Драган Ђилас мисли да је паметнији од Еуростата, јуче је објављен њихов најновији извештај за трећи квартал ове године, који приказује привредни раст земаља чланица Европске уније, а у коме се види да све наведене земље имају много већи пад привредне активности него Србија", навео је Мали.

Додаје да наша земља, према подацима Завода за статистику, има тек благи пад од 1,3 одсто.

Мали је рекао да се подаци о привредном расту Србије, које обрађује Републички завод за статитику, добијају по апсолутно идентичној методологији коју користи Еуростат, и да је наш систем националних рачуна у потпуности усаглашен са важећим међународним стандардима.

Истиче да податке о привредном расту Србије Завод за статистику шаље Европском заводу за статистику, који их потом објављује у својој бази.

"Дакле, подаци су потпуно упоредиви, али изгледа да Ђилас то не може да разуме, јер не зна како систем функционише. Добро је да нема могућност да одлучује о било чему, јер би његово незнање помешано са лоповлуком поново довело нашу земљу пред банкрот", рекао је Мали.

Мали је рекао да Ђилас не може да поднесе добре економске резултате које Србија постиже, те да зато користи "добро опробани рецепт и служи се лажима".

"Овим информацијама које покушавају да потуре, успевају само да још једном потврде своју нестручност, али и да су љубоморни на резултате наше одговорне економске политике", наводи Мали.

Уверен је да их је, каже, посебно погодила чињеница, да за разлику од њих, садашња власт није дозволила да држава "потоне у неповрат" и да води рачуна о увећању животног стандарда грађана.

"Зато ће од 1. јануара, упркос кризи, бити повећане пензије, минималне зараде, али и плате у јавном сектору, а следеће недеље исплаћено по 10.000 динара здравственим радницима, који се месецима боре против вируса корона", рекао је Мали.

Мали је рекао да су једине рупе о којима може да се прича, рупе које су оставили представници бивше власти, због чега је држава, додаје, била принуђена на тешке мере.

Истиче да је план подршке привреди у тешким условима због последица које оставља пандемија вируса корона, уродио плодом и од њега, рекао је Мали, држава неће одустати.

"Циљ је да из ове ситуације изађемо са што мање последица и да у што краћем времену подигнемо нашу економију, а то значи и да подигнемо пензије и плате", закључио је Мали.


 

 

 Извор: Танјуг