Вести

Мали: "EXPO 2027" прилика за Србију да настави са развојем

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали састао се са заменицом шефа посланичког клуба "CDU/CSU" у немачком Бундестагу Патрицијом Липс, којој је представио економске резултате, као и потенцијал Србије за даља улагања.

Министар Мали је, на састанку који је одржан у Министарству финансија, истакао да постоје велика очекивања од организације Међународне специјализоване "EXPO" изложбе и реализације програма "Скок у будућност - Србија 2027".

"У оквиру програма "Скок у будућност - Србија 2027", ће до 2027. године, бити уложено око 17,8 милијарди евра у око 320 пројеката широм наше земље који треба да подигну квалитет живота грађана Србије", рекао је Мали.

Додао је да је циљ улагање у даље побољшање животног стандарда грађана, убрзану модернизацију, унапређење националне инфраструктуре, индустријализацију.

Министар Мали је навео да ће, између осталог, широм Србије, бити изграђене и обновљене школе, здравствене установе, ауто-путеви, саобраћајнице, брзе пруге.

Мали је појаснио и да је то много шири програм од самог "EXPO 2027" пројекта, као и да ће изградња новог града у Сурчину обухватити стамбени комплекс, Акватик центар, Национални фудбалски стадион, сајамски и изложбени простор, пратећу инфраструктуру.

Навео је и да је "EXPO 2027" прилика за Србију да настави са растом и развојем, и додао да се очекује скоро три милиона посетилаца, те да ће се наша земља представити на прави начин.

"Све то нам ствара услове за даље повећање плата и пензија, за даљи напредак и развој", рекао је Мали и подвукао да ће то бити потпуно другачија слика Србије.

Истакао је и да ће са оваквим обимом развоја Србија покушати да достигне ниво БДП-а од 100 милијарди евра 2027. године.

"Са "EXPO 2027", који сматрамо највећом развојном шансом не само за Србију, него и за регион, хоћемо да дођемо на 100 милијарди евра БДП 2027. године", рекао је Мали.

Министар Мали је навео да Србија бележи невероватне резултате када је економија у питању, и да је упркос свим глобалним изазовима, наша земља стабилна и налази се на путу економског раста и развоја.

Истакао је да Србија има стабилан јавни дуг који је на крају марта износио 47,7 одсто БДП.

"Стопа незапослености је рекордно ниска и износи 9,1 одсто, док је, са друге стране, стопа запослености, никада већа и износи 50,5 одсто", рекао је Мали.

Навео је и да Србија бележи рекорде у привлачењу страних директних инвестиција које су прошле године износиле 4,5 милијарде евра, као и да је захваљујући постигнутим резултатима на корак од добијања инвестиционог рејтинга.

"Очекујем да ћемо до краја године успети да унапредимо наш кредитни рејтинг, да ће Србија први пут у историји имати инвестициони кредитни рејтинг, што је за нас најважнија ствар", рекао је Мали.

Мали је додао да би то била потврда свих спроведених реформи, али и прилика за даљи убрзани развој.

"Сви ови резултати нам омогућавају да достигнемо циљ да 2027. године имамо 1.400 евра просечну зараду, и просечне пензије и минималну зараду од по 650 евра", рекао је Мали, и нагласио да држава сва своја обећања испуњава.

Указао је и да је сарадња са Немачком и Европском унијом изузетно важна за Србију и подсетио да немачке компаније у нашој земљи запошљавају више од 80.000 људи и да тај број расте.

 

 

 

Извор: Танјуг