Вести

Мали: Исплата последњег минималца од 18.000 динара 8.септембра

Последњи минималац у износу од по 18.000 динара биће исплаћен у уторак, 8. септембра, најавио је министар финансија Синиша Мали.

Министар наводи да ће по 18.000 динара добити нешто више од милион радника који су запослени у 235.000 предузећа која користе помоћ државе за ублажавање негативних последица кризе изазване вирусом корона.

Реч је о другој исплати 60 одсто минималне зараде, у оквиру другог пакета помоћи.

"То је (укупна) пета минимална зарада коју Влада Србије уплаћује и која је део великог пакета мера који је вредан 5,8 милијарди евра. Укупно смо за ових пет минималних зарада из буџета издвојили више од 130 милијарди динара", прецизирао је Мали.

Истиче да је то велики новац који је држава издвојила за нашу привреду и оценио да су управо те мере спречиле "најцрње сценарије" - отпуштања радника и затварања фабрика, који се тренутно дешавају у неким од најразвијенијих земаља.

"Немате ни велика отпуштања, ни затворене фабрике, имамо стабилан систем, макроекономску равнотежу, а са друге стране очували смо скоро потпуну запосленост у нашој земљи", нагласио је Мали.

Помоћ коју је држава издвојила за привреду износи око 12,5 одсто БДП-а, наводи Мали и додаје да мали број земаља може да се похвали тако великим пакетом помоћи, што је, подсећа, резултат тешких реформи из 2014. и 2015. године.

Истакао је да је Србија тренутну кризу дочекала на прави начин, да је на ту кризу одговорила правим мерама, а то показује, наводи, реакције привредника и добри резултати у нашој економији.

"У првих шест месеци имамо негативну стопу раста од само 0,9 одсто, за разлику од великог броја других земаља који су много више пали него наша економија. Добро се за сада држимо и то нам даје отпимизам да размишљамо о томе до краја године будемо на нули или у благом плусу", закључио је министар.

 

Влада данас формира радну групу за бољу наплату пореза

Влада Србије данас ће на седници усвојити одлуку о формирању радне групе за израду стратегије у циљу боље наплате пореза и подизања свести грађана о узимању фискалног рачуна, изјавио је Мали.

Радну групу ће чинити представници великог броја министарстава, открива Мали и додаје да ће тај тим врло брзо почети да ради.

"Врло брзо крећемо и са наградном игром која би требало да мотивише грађане да узимају фискалне рачуне, али она ће бити само један део активности државе за бољу наплату пореза. Размишљамо како још грађане да убедимо и подигнемо им свест о томе колико је узимање рачуна важно", рекао је Мали.

Подсетио је да је држава већ једном организовала наградну игру за бољу наплату пореза и да се она, како је рекао, показала успешном.

Мали је указао да је Пореска управа у протеклих неколико недеља тежиште својих активности ставила на теренску контролу пекара и додао да је инспекција од 500 пекара које је контролисала утврдила неправилности у раду код више од 300 њих.

Углавном су се неправилности, како је рекао, односиле на неиздавање фискалних рачуна и нагласио да је то огроман проблем за државу, јер, подсећа, да сваки неиздат фискални рачун значи мање прихода у буџет.

"Ми из буџета финансирамо мере подршке привреди, изградњу ауто-путева, болница, вртића, исплаћујемо пензије, плате у јавном сектору... А ситуација коју смо затекли на терену је катастрофална", рекао је Мали.

Нагласио је да неплаћање пореза није фер према држави, јер, указује Мали, све те пекаре су искористиле помоћ државе - добиле исплату минималне зараде, имале могућност за узимање повољних кредита код Фонда за развој и кроз гарантну шему, ослобођене су плаћања пореза и доприноса...

"Имају подршку државе и по мени је срамота да не поштују државу у којој живе и не издају фискални рачун, да део тог промета оде у буџет како би се финансирало све друго", рекао је Мали.

Ти продавци, додаје Мали, варају и грађане и државу, те је циљ да се са том праксом прекине.

Управо због тога, наглашава, држава ће направити читав сет активности како би подигла свест грађанима о томе колико је важно да траже фискални рачун.

"Можете да замислите колико је то недостајућег прихода у наш буџет, колико смо нових километара путева могли да урадимо, можда и више да помогнемо привреди", подвукао је Мали.

 

ММФ потврдио да су мере у Србији добре и успешне

Мали је изјавио, поводом похвала које су стигле из ММФ-а на рачун економског програма и мера у Србији, да је та међународна финансијска институција потврдила и препознала да је пакет помоћи српској привреди био снажан, правовремен и свеобухватан.

"То је веома важна и велика вест за грађане Србије и потврда свих оних економских реформи које смо спроводили у прехтодном периоду, али и ових економских пакета помоћи који су донети у протеклих пар месеци како би подржали нашу привреду", рекао је Мали.

Истиче да је то потврда да се држава на прави начин односила према кризи која је највећа економска криза у историји, као и да су Влада Србије и председник Александар Вучић на прави начин водили економску политику.

"Та економска политика нас је довела до тога да имамо довољно новца, да смо довољно јаки и да на прави начин реагујемо и буквално спасемо нашу економију од сценарија масовних отпуштања и затварања фабрика које смо могли да видимо у много развијенијим земљама".

Министар финансија је рекао да је та одлука ММФ-а била очекивана и додаје да влада има одличну сарадњу са ММФ-ом и да је њихова оцена објективна потврда не само наше економске политике већ и мера које се спроводе ради ублажавања последица кризе изазване пандемијом ковида-19.

"То су мере вредне 5,8 милијарди евра, што је 12,5 одсто нашег БДП-а. ММФ је препознао да смо са огромном ликвидношћу и износом новца помогли нашу привреду и грађане и спасили запослене, сачували радна места и прозиводне погоне".

Ми ћемо са таквом одговорном економском политиком наставити и у будуће, поручио је Мали.

 

Јавни позив за хотелијере почетком следеће недеље

Програм помоћи за градске хотеле и хотеле из приградских општина данас ће бити усвојен на седници Владе Србије, изјавио је Мали и најавио да ће јавни позив за пријаву хотелијера бити објављен почетком следеће недеље.

Мали је прецизирао да се очекује да ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација јавни позив објавити у понедељак или уторак.

"Данас на влади усвајамо програм помоћи хотелима, то су градски хотели и хотели из приградских општина, односно они који су највише оштећени кризом коју је изазвала пандемија вируса корона", рекао је Мали.

Подсетио је да је држава са 400.000 ваучера подржала развој туризма у Србији и да су хотелски и приватни смештаји у бањама, планинама и на селима пуни, али да су градски хотели највише погођени, јер није било страних гостију.

Због тога је одлучено, истиче Мали, да уз два пакета свеобухватних мера држава усвоји и трећи пакет мера за градске хотеле.

Мера подразумева директну субвенцију државе од 350 евра по лежају и 150 евра по соби за градски или приградски хотел.

Мали је навео пример да ће један београдски хотел који има 146 соба и 237 кревета од државе добити 100.000 евра помоћи, како би сачувао пословање и задржао запослене.

Напомиње да је услов за добијање помоћи да нема отпуштања запослених до краја године.

Мали истиче да ће пријава за помоћ трајати 10 до 15 дана, а да ће исплата помоћи бити крајем септембра, а најкасније почетком октобра.

Влада Србије је из буџета за ту помоћ издвојила 1,4 милијарду динара.

 

Ер Србија нема дугове по основу кредита према Етихаду

Ер Србија нема никакве дугове по основу кредита према Етихаду како то тврде поједини опозициони лидери, изјавио је Мали.

Министар је објаснио да је Ер Србија емитовала обвезнице на ирској берзи које је поред осталих купио и Етихад и да у септембру доспева обавеза плаћања купона по тим обвезницама.

"Етихаду се не дугује ништа. Дакле, то је погрешна информација од стране једног опозиционог лидера који је рекао да треба да се исплати неки кредит Етихаду, што је будалаштина и није истина", нагласио је Мали.

Истиче да је изјава тог опозиционог лидера била пуна неистина пошто се не дугује Етихаду.

"То су обвезнице које су емитоване преко ирске берзе. На крају, крајева, позајмицу односно те обвезнице купио је и Етихад, али ништа се не дугује Етихаду. Очигледно је да особа која је то рекла не разуме. Велики број неистина је изнет, као и да се ништа није платило по основу тог дуга, пошто се купони плаћају већ годинама уназад".

Мали напомиње да свакако постоји обавеза која доспева у септембру и да наша страна веома одговорно заједно са партнером Етихадом ради на томе.

"Још једна неистинита изјава је била да држава све враћа, а да Етихад не враћа, што је исто будалаштина. Ми смо у партнерству са Етихадом и заједно ћемо решити тај проблем... То и није проблем пошто смо знали да та обавеза доспева у септембру, али нико није могао да очекује корону и да ће бити таква криза да авиони већ шест месеци скоро не лете".

Додаје да та обавеза није ништа ново и да се ништа није крило.

"Ми ћемо и тај проблем решити и у току су разговори са повериоцима и разговори са Етихадом", нагласио је Мали.

Уверен је да ће све бити у реду и да ће се наћи решење које ће бити на задовољство свих, а сигурно не на штету грађана Србије и Ер Србије.

Мали напомиње да постоје огромни проблеми у авиоиндустрији у целом свету, као и да, на пример, немачка влада помаже своју авиокомпанију Луфтханзу са укупно девет милијарди евра, да сви имају проблеме и да их несумњиво има и Ер Србија.

Истиче да је поносан на то што је држава са својим националним авиопревозником превезла током кризе на хиљаде и хиљаде наших људи са разних дестинација у свету и вратила их у Србију.

"Да није било Ер Србије, то не би било могуће", нагласио је Мали и додао да је Ер Србија превезла медицинску и заштитну опрему која је спашавала људске животе у Србији.

Мали је рекао да ће помоћ државе Ер Србије бити максимална у овим кризним временима, као и да то ЕУ дозвољава.

"ЕУ то дозвољава и каже да немају никакав проблем са тим, јер и њихове земље помажу своје авиокомпаније да не би отишле у стечај", додао је Мали.

 

 

Извор: Танјуг