Вести

Мали: Изјава Радосављевића покушај да се унизе успеси Србије

Министар финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали реаговао је на изјаву професора Горана Радосављевића, који је рекао да је економски развој Србије у последњих десет година био испод просека региона, што Мали оцењује као још један тенденциозни покушај да се унизе успеси наше земље.

Мали је навео да су тешке мере фискалне консолидације биле последица одлука у којима је између осталог и Радосављевић учествовао као државни секретар у Министарству финансија до 2012. године.

"Након што су нам оставили земљу пред банкротом 2012. године, морали смо да прођемо кроз процес тешке фискалне консолидације, што подразумева и да није било могуће достизати високе стопе раста. Након што је тај процес успешно завршен, почео је и убрзани раст привреде, па је тако кумулативни раст од 2017. године, када је завршена фискална консолидација, до 2021. године, износио 17,2 одсто", навео је Мали.

Навео је и да је Хрватска у истом периоду имала кумулативни раст 5,4 одсто, Црна Гора 8,4 одсто, Северна Македонија 6,4 одсто, Албанија 11,4 одсто, Босна и Херцеговина девет одсто.

"Чак и ако посматрате последњих 10 година у смислу кумулативног раста БДП-а, Србија је међу најбрже растућим економијама у региону и поред фискалне консолидације кроз коју смо прошли", навео је Мали и појаснио да је Србија кренула убрзано да расте након што је избегла банкрот и консолидовала јавне финансије.

Мали је додао да је Србија и за време пандемије корона вируса показала колико је јака њена економија.

Подсетио је да је Србија прошле године, у околностима изазваним корона вирусом и великој кризи, имала мали пад од минус један одсто, што је, навео је, међу најбољим резултатима у Европи.

"Ове године очекује нас раст од 6,5 одсто што значи да ће у те две године светске кризе кумулативни раст износити 5,4 одсто. Неупоредиво развијеније државе прошле године имале су двоцифрен пад. Овај наш добар резултат значи да ћемо имати више простора за повећање плата, пензија, минималне зараде и свих инвестиција, од изградње путева, школа, болница, до вртића", навео је Мали.

До краја године, додао је, Србија ће имати чак 10 ауто-путева и брзих саобраћајница у изградњи.

Напоменуо је и да је интересантно како некадашњи државни секретари у Министарству финансија Горан Радосављевић и Душан Никезић упорно критикују економске успехе Србије, заборављајући да је у њихово време, док су били на тим функцијама, емитована најскупља доларска обвезница из 2011. године, по екстремно високој стопи приноса од 7,5 одсто.

"Још стиже на наплату штета коју су проузроковали, па тако у септембру морамо да платимо још 700 милиона долара. Тако да због њиховог неодговорног управљања јавним финансијама ми данас морамо да исплатимо тај огроман новац", рекао је Мали и додао да Србија упркос крзи не само да успева да одржи економске токове и очува радна места, већ и да плаћа дугове који су остављени.

Мали је навео и да је у време бивше власти инфлација била двоцифрена, курс нестабилан, да су затваране фабрике, да су људи губили послове, да је стопа незапослености била већа од 25 одсто, као и да је јавни дуг био изнад 70 одсто.

Србија, каже Мали, четири године заредом има суфицит у буџету и има простора да помогне грађанима и привреди.

"Сваке године смо у складу са могућностима повећавали и плате и пензије. Ту се види разлика између домаћинског и лоповског управлања јавним финансијама", навео је Мали.

 

 

 

 

Извор: Танјуг