Вести

Мали: Извештај Европске комисије о Србији бољи него икада

Министар финансија Синиша Мали оцењује да је најновији извештај Европске комисије (ЕК) о Србији бољи него икада и да је он задовољан њиме и изреченим похвалама на рачун вођења економије у нашој земљи.

Мали је истакао да према овом извештају преговори о кластерима који се односе на финансије, а ту су и порези и царине и тржиште капитала, теку како треба, а у неким елементима и боље од очекивања.

"Задовољан сам. Извештај је сјајан и никада бољи, када је реч о нашој економији, поготову о пореској политици. Похвалили су српску економију и све оне мере које је Влада Србије донела и прошле и ове године како би умањила негативне последице епидемије корона вируса", истакао је Мали.

Подсетио је да је за помоћ привреди и грађанима издвојено осам милијарди евра, што је више од 17 одсто БДП и да смо тако успели да спасемо наша радна места и производне капацитете.

"С друге стране, остварили смо напредак у пореској политици. То похваљује и Светска банка и Међународни монетарни фонд, а не неко од нас", каже Мали.

Такође, оцењује да је добра вест за наше грађане што ЕК примећује напредак Србије на свим нивоима.

"Ми сада градимо седам нових ауто-путева у Србији, Пожега- Прељина, Моравски коридор, Сремска Рача-Кузмин, Рума-Шабац-Лозница, Фрушкогорски коридор, брзу саобраћајницу од Новог Београда ка Сурчину, те Ниш-Мердаре преко Плочника, а у новембру почињемо да градимо и Дунавску магистралу од Пожаревца до Голупца. Има ли нека земља у Европи која гради толико?", рекао је Мали.

Наводи и да се ревитализују железничке пруге и да се ствара једна нова Србија са новим имиџом и новим квалитетом живота.

"Драго ми је због тога, али тиме је још већа наша одговорност" истакао је Мали и додао да би желео да још напредујемо, посебно у фискализацији, е-фактурама и вођењу јавних финансија.

 

 

Извор: Танјуг