Вести

Мали: Јесења економска прогноза ЕК представља значајно побољшање

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је да је Јесења економска прогноза Европске комисије, у којој пројекцију раста БДП-а Србије повећала на 6,7 одсто за 2021. годину, представља значајно побољшање у односу на Пролећну прогнозу, која је предвиђала раст од 5,3 одсто БДП.

За 2022. годину се предвиђа раст од 4,3 одсто БДП што је, такође, побољшање у односу на претходну прогнозу, која је предвиђала раст од 4 одсто БДП у следећој години, рекао је Мали.

"То је још једна промена прогнозе привредног раста навише која стиже од релеватних међународних институција и потврда нашег успеха. Успели смо да задржимо макроекономску стабилност у време кризе, и то пре свега захваљући обимном пакету подршке привреди и грађанима од чак 8 милијарди евра. Ми верујемо да ћемо расти и више од 7 одсто, а за следећу годину прогнозирамо раст од 4,5 одсто", истакао је Мали.

Мали је подсетио да је Међународни монетарни фонд овог октобра такође ревидирао своју процену раста. ММФ је у јуну, повећао прогнозу раста са 5 на 6 одсто, а затим у октобру ове године на 6,5 процената.

Сличне процене је дала и Светска банка. Она је у свом јесењем извештају о светским економским изгледима за један одсто повећала прогнозу раста Србије за 2021. годину и то на шест процената.

Светска банка је у јануару ове године предвиђала раст Србије од 3,1 одсто, што значи да је своју пројекцију повећала за чак 2,9 процената, напомиње Мали.

"Наставићемо да се боримо на два колосека, како бисмо наставили да растемо и побољшавамо квалитет живота грађана. Један је подстицање инклузивне економије базиране иновацијама, знању и зеленом расту. Са друге стране, држава ће паралелно наставити са високом инвестиционом јавном потрошњом. Наш капитални буџет за наредну годину је на нивоу од 7,3 процената БДП-а, односно 485,6 милијарди динара и ми настављамо са великим инфраструктурним пројектима који подстичу привреду и запошљавање", закључио је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг