Вести

Мали: Крој буџета одредили су привредни резултати

Тек што је ребаланс буџета за ову годину усвојен, спреман је и Предлог буџета за 2022. годину. У среду ће бити пред Владом, а до краја новембра пред посланицима. Министар финансија Владе Републике Србије Синиша Мали, рекао је да је нови буџет развојни, пројектован на планираном расту Бруто домаћег производа од 4,5 одсто у идућој години, и дефициту од три процента.

План је да државна каса догодине приходује 1.516,8 милијарди динара, док ће за расходе бити потребно 1.717 милијарди. У тим расходима су и све повишице предвиђене од јануара – пензија, сходно швајцарској формули за 5,5 одсто, плата у јавном сектору од седам до осам процената, и минималне цене рада за 9,4 одсто. Крој буџета одредили су привредни резултати.

"Тако да је буџет за 2022. годину управо усмерен ка томе да наставимо да растемо. Нама је пројектована стопа раста 4,5 одсто, дакле на ових седам одсто које очекујемо до краја ове године, огроман скок и огроман раст напред", наводи Мали.

Предвиђено је и до сада највеће издвајање за капитале инвестиције од 487 милијарди динара, што представља 7,3 одсто Бруто домаћег производа. Уз такаву расподелу изазов је био обуздати планирани мањак у буџету.

Мали је рекао да је планиран дефицит од три одсто, као и даље смањење јавног дуга у Бруто домаћем производу.

"Дакле, ми смо до краја ове године имали удео јавног дуга 58,2 одсто, наредне године планирамо 55,5 одсто, што довољно говори о одговорности наше економске политике", додаје Мали.

Независно од тога да ли ће Предлог буџета на седници Владе или у Скупштини претрпети неке корекције, већ сада је извесно да ће у односу на ову годину, највећи раст у добијању средстава имати министарства просвете, животне средине и сабраћаја и инфраструктуре.

 

 

Извор: РТС 1