Вести

Мали: Лавовски се боримо за добре резултате

Нови мандат на челу Министарства финансија Синиша Мали доживео је као својеврсно признање за резултате које је постигао водећи овај ресор у претходном мандату. У разговору за Српски телеграф истиче да ће се уз колеге из Немањине 11 лавовски борити да Влада направи добре резултате, како у сфери економије тако и у свим осталим кључним тачкама програма Владе, које је најавила премијерка Ана Брнабић. Током разговора министар је открио да га колеге министри углавном зову када им зафали пара за њихове ресоре.

* Међу ретким сте министрима који су задржали ресор.

- Почаствован сам и поносан што ми је и у новој влади Србије указано поверење да водим ресор финансија. Када сам први пут постао министар, били смо усред фискалне консолидације, а наш задатак је био да тај посао успешно завршимо, затим, да одржимо макроекономску стабилност и да нађемо начин да Србија расте још брже. Међутим, када се десила пандемија коронавируса, пред нас су стављени неки нови изазови. Свет је стао и све земље света су се нашле у до сада невиђеној ситуацији. Мислим да смо реаговали правовременим, снажним и одлучним економским мерама које су спасле привреду и помогле грађанима Србије. То су потврдиле међународне финансијске институције, а то потврђују и досадашњи подаци о привредном расту, који ће, верујемо, бити на нули, што ће бити најбољи резултат у Европи. У новом мандату пред нама су, дакле, нови изазови, али верујем да вредним радом и паметном економском политиком можемо да се изборимо да грађани Србије што мање осете последице ове пандемије, како здравствено тако и економски.

* Имаћете више колегиница у Влади. Шта ће та нова енергија донети?

- Направљен је одличан избор министара и министарки у новој Влади Србије, а веома ми је драго што је Ана Брнабић на њеном челу и у овом мандату. О њеном раду најбоље говоре њени резултати и то је оно што се једино рачуна. Драго ми је и што ће половину нашег тима чинити жене јер, верујем, да ће то донети неке нове погледе, визије, енергију, који ће допринети даљем, интензивнијем, развоју наше земље на свим пољима. Пред Србијом су велики изазови, али спремни смо и способни, као тим, да се с њима изборимо.

* Да ли сте раније сарађивали с неком од нових колегиница? Каква су искуства?

- Са Иреном Вујовић сам имао заиста одличну сарадњу док сам био градоначелник Београда, а она на функцији помоћнице градоначелника. И касније, када је постала председница општине Савски венац, имали смо заиста добру сарадњу. Као министар финансија сам сарађивао и са Анђелком Атанасковић, и то на тему реформе наменске индустрије, такође са Мајом Гојковић, док је била председница Скупштине Србије, са Маријом Обрадовић док је била посланик у парламенту, са Татјаном Матић, која је била државни секретар у министарству које сада води. Од почетка пандемије вируса корона имали смо и небројено састанака са Даријом Кисић Тепавчевић. Верујем да ћемо сви и даље лепо сарађивати јер имамо заједнички циљ и играмо у истом тиму.

* Где себе видите за пет година? Као министра, у дипломатији, приватном бизнису...

- Не бих да предвиђам шта ће бити за пет година. То је дуг период, током којег се много тога може променити. Погледајте колико се цео свет променио за само неколико месеци. А шта се све још може догодити за пет година, ко то још може да зна? Оно што бих волео и на чему ћемо вредно радити јесте да у наредних пет година остваримо програм "Србија 2025", који подразумева да ће просечна плата бити 900 евра, а пензија 430 евра.

* Кажете да је премијерка у експозеу навела "праве ствари". На шта конкретно мислите?

- Експозе који нам је представила премијерка Ана Брнабић покрио је области и теме које су од значаја за даљи напредак и развој Републике Србије и за животни стандард грађана. Влада Србије ће имати шест основних циљева, међу којима су и даља борба против КОВИД-19, очување наших интереса на Косову и Метохији, борба против криминала, очување независности и самосталног одлучивања Србије, владавина права и економско јачање наше земље.

* Са женама у Влади Србија ће се брже развијати

- Права ствар је што ће се још више улагати у економске реформе и у програм "Србија 2025", као и у здравство, те што ће бити извршена комплетна дигитализација здравства, што ће се наставити изградња нових путева и пруга, београдског метроа, што ћемо наставити да помажемо омладинско предузетништво, што образовање остаје један од главних приоритета... Наравно, приоритет нам остаје привлачење страних директних инвестиција и отварање нових фабрика.

Оно што је посебно важно јесте да имамо стабилну економску ситуацију, најмањи пад БДП у Европи, јавни дуг, који је под контролом, рекордно ниску незапосленост... Ствари које је премијерка навела у експозеу нису списак лепих жеља, већ реални циљеви и задаци које ће Влада Србије успети да оствари.

* Међу шест циљева нове владе су економске теме. Шта можемо да очекујемо по том питању?

- Апсолутни приоритет нам је спровођење програма "Србија 2025", уз очување макроекономске стабилности. Успели смо да спроведемо фискалну консолидацију, да Србију ставимо на мапу најуспешнијих економија у Европи, да повећавамо плате и пензије, минималну цену рада, да створимо адекватно пословно окружење за привреднике, да привучемо стране инвестиције. Сад треба да идемо корак даље - да отворимо још више радних места, да изградимо још више ауто-путева и железнице, да наставимо да отварамо фабрике и да се боримо за бољи живот сваког грађанина Србије.

* Ко ће вам више недостајати у Влади, Дачић или Љајић?

- Да се не увреди нико од њих, али мени у животу могу да недостају само моја деца (смех).

* С ким сте у прошлој влади најбоље сарађивали?

- Са свим колегама из претходне владе сам имао добру сарадњу. Можда сам у мало специфичнијој позицији него други министри јер мене углавном зову када треба да се издвоји неки додатни новац за њихове ресоре (смех). Тако да то некад могу да буду и мало тежи разговори. Али наш заједнички задатак је да сарађујемо у интересу и за добро грађана Србије и тако смо и радили, а тако ће, сигуран сам, бити и у новој влади Србије.

 

Министри ме углавном зову када треба да се издвоји додатни новац за њихове ресоре

* Српски БДП најмање ће пасти, ако уопште падне, ове године у Европи. Како видите тај резултат, а како критике дела опозиције да је то лако постићи кад нам је полазна основа ниска?

- Цео свет се ове године суочава са кризом каква нам није позната и чији се крај још не назире. У таквим условима Република Србија се лавовски бори и постиже заиста добре резултате на економском пољу. Како је председник Србије Александар Вучић јуче најавио, ми ћемо уплатити једнократну новчану помоћ од 10.000 динара за 120.000 медицинских радника, који ће од 1. јануара имати и највеће повећање плата у јавном сектору. Незапосленост у другом кварталу ове године је на историјском минимуму и износи 7,3 одсто. Минимална цена рада ће бити увећана 6,6 одсто, а пензије 5,9 одсто од 1. јануара наредне године. Такође, јавни дуг је на нивоу од 57 одсто иако смо имали велика издвајања од око 5,8 милијарди евра као вид подршке привреди и грађанима.

Подсетићу вас да је до пре неколико година Србија била последња по стопи раста у Европи, а сада смо први, и то према проценама Међународног монетарног фонда. Тим резултатом можемо и морамо да будемо задовољни.

То што опозиција критикује резултате које смо постигли, а које је потврдио и један ММФ, говори о њима, а не о нама. Основа за привредни раст нам уопште није била ниска јер је раст БДП прошле године био 4,2%. Ако будемо на нули, то ће значити да смо управо на том нивоу од прошле године. То најбоље говори о томе колико се наша економија променила - док највеће економије падају, наша се држи на ногама, што значи да смо постали отпорни на кризу. Ми ћемо наставити да радимо и да се боримо, а они нека наставе да критикују јер ништа друго и не знају.

 

Грађани знају да цене рад и резултате

* Били сте градоначелник Београда. Како вам сада изгледа град, какве резултате СНС може да очекује на градским изборима 2022?

- Град Београд се развија и расте из дана у дан. Када сам постао градоначелник, обећао сам да ће Београд постати "град кранова и дизалица", а данас сваки Београђанин или гост града може да се увери да је то обећање и испуњено.

Погледајте само Београд на води, пројекат око кога смо трпели критике и ударце са свих страна. Данас је то део града који може да парира светским метрополама, са прелепим зградама, дивним шеталиштем, тржним центром чије нам отварање предстоји, а који ће бити највећи у региону.

На сваком кораку у Београду имате градилишта, имате изграђене километре водоводне и канализационе мреже, асфалтиране путеве, нове дечје паркове, нове урбане џепове.

Грађани Београда то виде и цене и сигуран сам да ће СНС на наредним градским изборима остварити одличан резултат јер иза себе имамо конкретне пројекте, остварене за добробит и у интересу становника главног града.

* Која вас је лаж о српској економији коју је изговорио неко од противника власти највише изнервирала (заболела)?

- Ух, много тога! Генерално ми је жао кад чујем да се умањују економски успеси Србије јер видим да је некима тешко да прихвате да Србија може у економији да буде најбоља. Тешко им је да прихвате да имамо највећи раст у Европи, јавни дуг под контролом, па онда критикују кад имамо суфицит, а онда и дефицит... Па зашто дајемо 100 евра, зашто повећавамо плате и пензије... Треба да се навикнемо да побеђујемо, а не да губимо. Ипак, драго ми је кад у последње време видим да им понестаје идеја за критику јер знају да добро радимо и да немају шта да кажу. Ваљда чују да нас хвале и све међународне финансијске институције, па верују да они знају боље од њих.

 

Трчање за бистрију главу

* Да ли и даље активно трчите с обзиром на то да су због короне отказани готово сви маратони?

- Трчим редовно, то ми помаже да разбистрим главу и да мало предахнем од свакодневних обавеза. Научен сам да је спорт обавезни и саставни део здравог начина живота, а сада је више него важно мислити на здравље и чувати га. Зато трчање никада не прескачем, већ користим сваку прилику да трчим на Ади Циганлији или у Кошутњаку. И своје клинце сам од малих ногу учио да треба да се баве спортом, тако да је то данас обавезни део њихове свакодневице.

 

Тим пун енергије

* Шта мислите о новом саставу Владе? Да ли је добра одлука да се све орочи на годину и по дана?

- Задовољан сам саставом нове владе Србије и одговорно тврдим да смо спремни да одговоримо на све изазове који су пред нама. Како је председник Србије Александар Вучић најавио, нове парламентарне изборе можемо да очекујемо на пролеће 2022. године. Пред нама је сада годину и по дана даноноћног рада и борбе за Србију и њене грађане, и то у невероватно тешким условима пандемије. Видим да су и нови, али и стари министри пуни енергије и да су спремни да се ухвате укоштац са свим изазовима који нас очекују.

 

Нисам од оних који лако одустају

* Да ли је током претходног министарског мандата било тренутака када сте пожелели да дигнете руке од свега?

- Нисам човек који лако одустаје и диже руке онда када ствари не иду како треба. Напротив! Мислим да би они који ме добро познају рекли да никада не одустајем и да могу да будем само упорнији ако имам неку препреку. Живот је константна борба и састоји се од успона и падова. Када дођу тешки тренуци, не одустајем и не предајем се, већ радим и борим се више. Посао који радим није лак, носи много одговорности, стреса, тешких одлука, али када знате да радите праву ствар, да радите у интересу грађана Србије, за бољу будућност све наше деце, онда, на крају крајева, не смете ни да помислите да дигнете руке. Него радите и борите се још интензивније.

 

 

 

Извор: Српски телеграф