Вести

Мали: MMФ потврдио добре резултате - ветар у леђа Србији

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да Србија ових дана показује економску стабилност и напредак на свим фронтовима, те да га нимало не изненађује чињеница да још једна водећа светска финансијска институција, Међународни монетарни фонд, повећала прогнозу привредног раста Србије са 6 на 6,5 процената, за ову годину.

Према његовим речима, у тренутку када из света стижу само лоше вести које се односе на енергетску кризу, али и друге економске тешкоће са којима се водеће привреде света сусрећу, до Србије долазе само добре, те тако наша земља потврђује своју стабилност на више фронтова - енергетском, економском, фискалном и финансијском.

"Постижемо много боље резултате него што смо то очекивали почетком године, тако да имамо и бољи фискални резултат, а и много боље изгледе за високу стопу привредног раста. Министарство финансија је већ повећало пројекцију раста на 7%, а и међународне финансијске институције континуирано током ове године повећавају своје пројекције, што је најбоља потврда нашег успеха", рекао је Мали.

Мали је посетио да је Међународни монетарни фонд раније ове године, у јуну месецу, повећао пројекције са 5 на 6 одсто раста Бруто домаћег производа Србије, да би сада још једном повећао прогнозу раста нашег Бруто домаћег производа овог пута на 6,5 одсто.

"Наш однос са Међународним монетарним фондом  је већ више година заснован на поверењу. Њихове пројекције нам помажу да стекнемо и међународно инвестиционо поверење и да добијемо још бољи статус на светском тржишту капитала, као и да јачамо конкуретност наше привреде", навео је Мали, објашњавајући значај ових прогноза за грађане и привреду Србије.

Мали је подсетио да су  отпочели и званични разговори са делегацијом Међународног монетарног фонда коју предводи Јан Кес Мартејн и да је започета ревизија новог саветодавног аранжмана "Инструмент за координацију политика" који је почео да се спроводи у јуну 2021. године. Циљ новог аранжмана је спровођење структурних реформи и одржавање макроекономске и финансијске стабилности.

"Делегација Међународног монетарног фонда је већ упозната са нашом макроекономском ситуацијом. Имали су прилике и да виде да је наш фискални резултат, у првих девет месеци, бољи за 182 милијарди динара, односно да дефицит износи 93 милијарде динара, и то због много већих прихода, пре свега пореских. Српска економија се много успешније опоравља и то је ван сваких очекивања", навео је Мали.

Истакао је да су испуњена сва четири реформска циља која су са Међународним монетарним фондом договорена у априлу ове године, што говори о посвећености и озбиљности Републике Србије овом аранжману.

"На нама је да даље спроводимо структурне реформе, да подижемо продуктивност наших јавних предузећа и реформишемо тај сектор у потпуности", навео је Мали.

Мали је додао да ће са Међунароним монетарним фондом разговарати о буџету за 2022. годину, те да ће фокус и даље бити на високим одвајањима за капиталне инвестиције, које су мотор развоја Србије као и на све важнијим пројектима из области заштите животне средине.

Мали је подсетио и да је Светска банка, пре само неколико дана, повећала прогнозу раста Србије за 2021. годину за један процентни поен – на шест одсто у ажуририраном јесењем извештају о светским економским изгледима, те да заједно, ова два извештаја, дају ветар у леђа Србији.

 

 

 

Извор: Танјуг