Вести

Мали: Никад веће интересовање страних инвеститора за улагање у Србију

Потпредседник владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали разговарао је у Вашингтону, на инвеститорском састанку, са представницима највећих америчких и међународних компанија и инвестиционих фондова и истакао да никада није било веће интересовање за улагање у Републику Србију.

Министар Мали је, у оквиру учешћа на пролећном заседању ММФ и Светске банке, представио економске резултате Србије и могућности за улагање у нашу земљу и након састанка је разговарао са представницима више од 20 великих инвеститора и да никада није видео толику заинтересованост за улагање у Србију.

"Дан је био веома напоран, али и веома успешан. И хоћу да поделим са грађанима Србије да никада веће интересовање инвеститора за Србију није било него данас", истакао је министар Мали.

Министар Мали каже да је и то његов посао који ради већ шест година да разговара свакодневно са инвеститорима.

"Оволику заинтересованост да се дође у Србију и инвестира, да се помогне Србији на такав начин, никада до сада нисмо имали прилику да видимо, што је последица једне одговорне економске политике коју спроводимо већ годинама уназад. И то не каже само Синиша Мали, ни Александар Вучић, већ то кажу ММФ и Светска банка и на крају крајева сви ови инвеститори са којима сам се видео данас, а било их је више од 20, са веома прецизним питањима око тога шта смо у Србију урадили и шта планирамо да урадимо", рекао је Мали.

Министар Мали рекао је да су се интересовали у вези са страним директним инвестицијама у Србији, али и о отварању нових тржишта, и подсетио да Србија има споразум о слободној трговини са Кином.

"То су све ствари које директно утичу да на животни стандард грађана Србије, то нам омогућава подизање плата, подизање пензија, отварање нових фабрика, отварање онога што нашој деци чини разлог да се врате или остану у Србији и да своју будућност нађу у нашој земљи", рекао је министар Мали.

На питање који је на састанку са инвеститорима био главни адут наше земље који је представио, министар Мали је рекао да су одлучујућа два фактора, а то су раст и стабилност.

"Дакле, наша економија расте и ми ћемо ове године имати раст БДП сигурно изнад 3,5 одсто, што је далеко боље и више него и много развијеније земље од нас. Само у фебруару стопа раста нашег БДП-а била је чак 5,9 одсто. Раст имамо у индустрији, пољопривреди, туризму, грађевинарству, тако да је то најважнија и најбоља основа за одрживи раст у годинама које долазе", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је да је стабилност други фактор и да држава води рачуна о сваком динару.

"Веома је важно да нам је удео јавног дуга у БДП-у само 47,6 одсто. Јуче је директор ММФ-а говорила да је просек за свет 93 одсто, док је просек у еврозони 89 одсто", навео је министар Мали.

Министар Мали истиче да имамо добре инвестиције као што је "EXPO 2027" и пројекат "EXPO 2027" које гурају нашу економију напред, а да смо са друге стране сачували макроекономску стабилност.

"Та два фактора су најважнија и од тога нећемо одустати ни у будућности и то је још једна гаранција нашим грађанима да ће наша економија наставити да побеђује и у годинама које су пред нама", поручио је министар Мали.

Министар мали се састао и са представницима кредитне агенције Мудис (Moody's) и рекао да постоји прецизан план шта и како треба да урадимо како би Србија већ ове године достигла инвестициони рејтинг.

"Код Мудиса смо на два корака од инвестиционог рејтинга, тако да већ до следеће године то можемо да урадимо и код ње. Ако то успемо са две агенције од три највеће да кажу да Србија има инвестициони рејтинг, биће нешто потпуно ново што ће отворити Србији врата, коначно од 2012. кад смо били на ивици банкрота, да уђемо у групу најразвијенијих, најздравијих економија света", нагласио је министар Мали.

Министар Мали напомиње да бисмо онда имали објективне критеријуме, показатеље и потврде да смо стварно на правом путу када је наша економија у питању.

"Коначно, имао сам јутрос веома конструктиван састанак са подпредседницом Светске банке Антонелом Басани. За Светску банку ми смо као земља један од највећих партнера са, веровали или не, 4,6 милијарди евра вредних активних пројеката. То су пројекти и у области енергетике, тржишта капитала, пољопривреде, културе, образовања. Доста нам помажу", рекао је министар Мали.

Министар Малик је рекао да СБ има велики кредибилитет и да доста значи када она каже да ће српски БДП ове године износити 3,5 одсто ове године, као и ММФ.

"Реч је о објективним критеријумима који су те највеће светске финансијске институције сагледале, анализирале и рекле да је Србија здрава у овим глобално веома тешким условима, у којима се наша економија показала да је отпорнија, јача и способнија да се носи са тим изазовима и много боље и више него многе развијеније и веће земље од нас", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је да на сваком састанку у Вашингтону било реч и о "EXPO 2027" пројекту у Србији и да сви сматрају да је то за Србију, заједно са пројектом "Србија 2027", најважнија и највећа развојна шанса.

Министар Мали истиче да ће бити изграђени на локацији "EXPO 2027" сви неопходни објекти за ту манифестацију, али да ће у оквиру пројекта "Србија 2027" бити инвестирано и у путну и железничку инфраструктуру, у екологију и у пољопривреду, као и у образовање и друге области.

"То је све оно што подиже квалитет живота грађана Србије, са циљем да 1.400 евра буде просечна плата до децембра 2027. године. У Србији, пре само 11 година, била је само 300 евра. Бићемо на просечној пензији до краја 2027. од 650 евра, имаћемо минималну зараду 650 евра, имаћемо БДП, а сигуран сам сада с обзиром на веће стопе раста које имамо, вредан 100 милијарди евра за само три и по године, то је највећа развојна шанса и најбржи период раста и развоја наше земље, у последњих две или три деценије сигурно", нагласио је министар Мали.

 

 

 

 

Извор: Танјуг