Вести

Мали: Одговорићемо на изазове, у експозеу "праве ствари"

Сигуран сам да ћемо са предложеним саставом нове владе одговорити на све изазове који су пред нама, рекао је министар финансија Синиша Мали и навео да ће се у експозеу Ане Брнабић чути праве ствари и прави циљеви.

Упитан да прокометарише нови састав владе, Мали је изразио задовољство предлогом кандидата за министре.

"Прво ми је драго што ће Ана Брнабић бити председница владе, што ће у влади бити 50 одсто жена. То је сјајан састав, добра енергија. Велика су искушења пред нашом земљом", рекао је Мали.

Напоменуо је да је председник Републике Србије и Српске напредне странке Александар Вучић дефинисао шест циљева за нову владу који се, како је рекао, односе на економију, очување суверенитета и територијалног интегритета, јачање наших одбрамбених способности и борбе против ковида 19.

Мали је нагласио да су то огромни изазови, да сматра да је састав нове владе прави, да ће дати ту потребну енергију да се одговори на све те изазове и да се на прави начин сачувају интереси грађана Србије.

"Веома сам задовољан. Радујем се и тој седници Скупштине сутра. Мислим да ћете у експозеу чути, бар на основу разговора које сам имао са Аном Брнабић, праве ствари, праве циљеве", навео је Мали.

Рекао је да је тежак период пред Србијом, те да су велике ствари урађене у протеклом периоду и по питању економије и по питању борбе против ковида 19.

"Још су већи изазови пред нама не само због положаја Србије, већ и због изазова са којима се цео свет суочава и због корона вируса, промене привредног амбијента, промене начина живота. Сигуран сам да ћемо са овим саставом владе на прави начин на све те изазове и одговорити", закључио је Мали.

 

Ускоро закони који ће утицати на сузбијање сиве економије

Мали је изјавио да је држава посвећена сузбијању сиве економије и додао да је његово министарство припремило Предлог закона о фискализацији, као и да је у припреми Предлог закона о е-фактурама.

Мали је истакао да ће та два закона допринети да се сива економија још више сузбије.

Истакао је да је у петак на сајту Министарства финансија изашао Предлог закона о фискализацији и увођењу нових фискалних каса.

Министар је најавио да ће се тај Предлог закона за неколико дана наћи у парламенту на јавној расправи, очекује да ће бити донет до краја године, а да ће његова примена почети 1. јануара 2022. године.

Објаснио је да би тим законом било омогућено да се кроз онлајн систем прати промет.

За та нова софтверска решења и фискалне касе, додаје Мали, држава ће буџетом за следећу годину издвојити од 3,5 до четири милијарди динара.

Истакао је да ће највећи терет нових фискалних каса преузети држава, и да привреда неће имати никаква оптерећења.

Мали је рекао да ће се то улагање државе исплатити у року од годину до годину и по дана.

Подсетио је да су последње измене Закона о фискализацији биле 2004. године и истакао да се технологија и пословно окружење од тада много променила.

Други предлог закон који припрема Министарство, додаје Мали, јесте о е-фактурама и изразио наду да ће тај закон бити усвојен у првом кварталу наредне године, док ће са применом кренути, такође, од 1. јануара 2022. године.

Рекао је да се е-фактуре уводе на захтев привреде и да више неће бити папирних фактура, јер ће бити дигитализоване, а чиме ће бити смањене потенцијалне неправилности и сузбијање сиве економије.

 

Прво извлачење 21. новембра, стигло 140.000 коверата

Мали је изјавио да су грађани Србије до сада послали 140.000 коверата за наградну игру "Узми рачун и победи 2020" и најавио да ће прво извлачење бити 21. новембра.

Мали је истакао да је задовољан одзивом грађана и додао да су грађани на основу коверата које су послали заправо послали милион и по рачуна.

Подсетио је да је у једној коверти потребно спаковати 10 фискалних рачуна или слипова, чија појединачна вредност није мања од 100 динара.

Мали је навео да ће прво извлачење бити 21. новембра, као и да ће се наградна игра одржати у два дела са неколико кругова извлачења.

Навео је да су награде 12 станова у Београду, 60 аутомобила, док ће девет локалних самоуправа, чији грађани пошаљу највише коверата по глави становника, поделити 180.000 евра.

Министар је позвао грађане да учествују у наградној игри и нагласио да је циљ наградне игре да се подигне свест грађана о узимању фискалног рачуна приликом сваке куповине.

Додао је да се на тај начин јача финансијска позиција државе и да се од тог новца граде болнице, вртићи, школе, путеви, али и да се користи у борби против вируса корона.

Изразио је наду да ће узимање рачуна постати навика и континуирана активност и након наградне игре.

Навео је да је у априлу прошле године Влада усвојила Акциони план за борбу против сиве економије, те додао да је наградна игра "Узми рачун и победи" само део тог плана у сузбијању сиве економије.

У претходном периоду, додаје Мали, изашао је и нови Закон о јавним набавкама које се сада, истиче, врше преко портала јавних набавки и које су централизоване и транспарентне, чиме су смањене неправилности.

Држава, рекао је, ради и на реформи Пореске управе, те наводи да је организациони део завршен и да се сада ангажују нови радници и ради на унапређењу ИТ система.

Мали је рекао и да држава трећу годину заредом смањује порезе и доприносе на зараде, као и да је успела да снизи незапосленост која сада износи 7,3 одсто.

"Велики део сиве економије био је везан управо за запослене који су радили на црно и смањивањем незапослености ми смо остварили велики успех у борби против сиве економије", рекао је Мали.

Најавио је и да министарство на чијем је челу припрема два кључна закона, Закон о фискализацији и Закон о е-фактурама, који ће, истиче, још више утицати на сузбијање сиве економије.

 

 

Извор: Танјуг