Вести

Мали: Посета Меркел велика победа Србије и председника Вучића

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је посета немачке канцеларке Ангеле Меркел била изузетно важна и да представља велику победу Србије и председника Александра Вучића.

"Ово је била изузетно важна посета немачке канцеларке Ангеле Меркел, то је особа која је лидер у Европи, а Немачка је највећа економска сила у ЕУ. Ово је велика победа за Србију и председника Вучића", рекао је Мали.

Мали је навео да је Меркелова рекла да је Вучић особа која испуњава своја обећања и додао да је то велика порука која говори о угледу и Вучића и наше земље.

Мали је рекао да пре десетак година Србија није била земља за коју је Меркелова имала лепе речи.

Истакао је да је сада Србија фактор мира и стабилности у региону и да поруке које је немачка канцеларка послала иду у прилог томе.

Немачка је постала највећи спољнотрговински партнер Србији, а Италија је на другом месту и Кина на трећем, навео је Мали.

"У последњих 10 година ми смо успели да пет пута повећамо спољнотрговинску размену са Немачком и ове године та размена ће достићи шест милијарди евра. Када је Вучић био премијер 2014. у немачким компанијама је радило 17.000 радника, док је то сада више од 72.000 радника", каже Мали.

Како је рекао, изграђено је апсолутно поверење у Србији и Немачкој за сарадњу и долазак инвеститора и отварање фабрика.

"У економији једноставно морате да се ослањате на највеће економске силе у Европи. Србија полако постаје лидер и по стопама раста и свим успесима које правимо, поготово у последње две године, а то не можете да урадите без да сте фактор мира и стабилности у региону и без да сте изградили имиџ кредибилног партнера и без да сте повољна и атрактивна дестинација за инвестиције".

Мали је нагласио да довољно говори колико се Србија променила ако се узме у обзир колико има немачких инвестиција у нашој земљи.

Такође, каже да никакав износ субвенција неће довести неког инвеститора ако земља није економски и политички стабилна и добра инвестициона дестинација.

Мали додаје да све земље света дају субвенције како би привукле инвестиције и изградиле нове фабрике.Мали напомиње да су код бројних инвестиција које смо привукли конкуренти Србије биле земље попут Пољске, Мађарске, Чешке, Бразила...

"И појавила се мала, али успешна Србија", додао је Мали.

 

Пензионери 22. септембра добијају по 6.000 на рачуне

Мали је потврдио ће свим пензионерима 22. септембра бити исплаћено и 50 евра државне помоћи.

Сви грађани ће добити у новембру још 30 евра државне помоћи и у децембру још 20 евра, рекао је Мали.

"Као што смо обећали, следеће среде, 22. септембра, свим пензионерима, којих има 1,7 милиона, исплатићемо и 50 евра као део трећег пакета државне помоћи, као вид подршке због ситуације са ковидом-19. Тако да ће на рачуне добити 6.000 динара", рекао је Мали.

Мали је рекао ће крајем септембра бити исплаћена и последња шеста рата помоћи (600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци).

Мали наводи да је овогодишња помоћ, трећи пакет помоћи привреди и грађанима, вредна око 260 милијарди динара или нешто више од две милијарде евра.

Са претходна два пакета помоћи, то је укупно скоро осам милијарди евра, додао је Мали.

Мали истиче да је сачувана макроекономска стабилност земље, пошто је јавни дуг на нивоу од 55,5 одсто БДП-а, као и да ће Србија у 2021. имати раст БДП-а између 6,5 и седам одсто, по чему ћемо, заједно са резултатима из прошле године, бити прва, друга или трећа земља у Европи.

Мали је рекао да влада још није донела одлуку на шта ће бити утрошена средства које је Међнародни монетарни фонд (ММФ) доделио Србији - 627,6 милиона Специјалних права вучења (СДР), што је еквивалентно износу од око 890,22 милиона долара или 759,71 милион евра.

Мали је рекао би Србија евентуално, ако буде повукла тај новац, могла да искористи та средства за враћање скупих дугова из прошлости.

Размишљамо још шта ћемо и како, рекао је Мали и подсетио да предстоји и Мисија ММФ-а у октобру.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва