Вести

Мали: Пријава вакцинисаних за додатну помоћ од 1. до 15.јуна

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да ће сви који су вакцинисани макар једном дозом до 31. маја моћи да се за додатну помоћ од 3.000 динара пријаве од 1. до 15. јуна, као и да добију тај новац до 20. јуна.

Мали је рекао да ће сутра на Влади бити усвојена уредба о тој помоћи, као и да ће се грађани, старији од 16 година, моћи пријављивати на исти начин као и за помоћ од 60 евра, преко сајта Трезора.

"И свако ко се пријави, добиће до 20. јуна ту додатну помоћ. Најстарији суграђани који су се вакцинисали немају потребу да се пријављују, као ни за ових 60 евра", навео је Мали.

Истиче да је циљ да се подстакну грађани да се што више вакцинишу, како би се што пре вратили нормалном животу.

Мали је додао да је то део трећег пакета помоћи привреди и грађанима.

Рекао је да пензионери, њих 1,633 милиона, сутра добијају првих 30 евра помоћи.

"Они су нам први на реду. Они који пензије примају у готовини, њима су отворени наменски рачуни у Поштанској штедионици и сутра ће моћи тај новац да подигну. Дакле, испуњавамо све што смо обећали. У петак исплаћујемо све кориснике социјалне помоћи и лица у заводу за извршење кривичних санкција", рекао је Мали.

Мали подсећа да у понедељак следи исплата 50 одсто друге минималне зараде, што је део пакета помоћи привреди, а да од 12. јуна почиње исплата првих 30 евра за све суграђане који су се пријавили.

Од данас, истиче Мали, ради и кол-центар путем којег грађани могу телефоном да се пријаве за новчану помоћ државе у износу од 30 плус 30 евра.

Помоћ ће бити исплаћена у мају и новембру, а пријава траје до 15. маја. Број телефона контакт центра је 0800101100.

Мали је рекао да се путем кол-центра данас пријавило 12.000 грађана, а укупно 3.350.000 грађана.

"Позивам грађане да се пријаве за помоћ, али такође и да се вакцинишу. Ми као држава дајемо пример, јер награђујемо оне који су схватили колико је имунизација важна, како за здравље тако и за отварање наше економије", истакао је Мали.

Мали је поновио да се трећим пакетом помоћи ни на који начин не угрожава макроекономска стабилност земље.

"Нама ће јавни дуг бити испод 60 одсто БДП-а до краја године, а оно што желимо је да нам стопа раста буде изнад 6 одсто, што за наше грађане значи нова радна места, нове фабрике, више новца за инфраструктуру и веће плате и пензије и то у доба највеће економске кризе икада, што је огроман успех", рекао је Мали.

Рекао је да економски резултати Србије много бољи него што се очекивало.

"Ми смо очекивали у првом кварталу да ћемо имати пад од минус 1,3 одсто, а данас је Завод за статистику изашао са податком да је први квартал у плусу 1,2 одсто, дакле уместо минуса имамо плус. Ми смо са минусом од 1,3 одсто у првом кварталу рачунали на 6 одсто раста за целу годину, што је једна од највиших стопа раста за ову годину у Европи. Са плус 1,2 уместо минус 1,3 одсто, ми смо сад већ на 6,4 или 6,5 одсто раста за ову годину. Наравно, други квартал је кључан, јер очекујемо да ћемо расти преко 10 одсто у односу на други квартал прошле године, а да би се све то десило, најважнија нам је имунизација и да грађани у што већем броју приме вакцину, јер то значи и могућност путовања и потпуно отварање економије и враћање живота у нормалу, што је основа за већу стопу раста и пуњење буџета. Међународни монетарни фонд очекује да ће нам раст бити 5 одсто, ја сада већ могу да кажем да ћемо расти преко 6 одсто, што је историјски успех за нашу земљу у највећој економској кризи икада", истакао је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк