Вести

Мали: Споразум из Вашингтона и даље се примењује

Министар финансија Синиша Мали и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри потписали су данас Међудржавни споразум о подстицању инвестиција, који је предуслов за отпочињање активности америчке Међународне развојне корпорације (ДФЦ) у Србији и потврда да се споразум из Вашингтона и даље примењује.

"Овај споразум је важан јер потврђује да се споразум из Вашингтона и даље примењује. Тако да настављамо оно што смо договорили у Вашингтону", рекао је Мали.

Сада отварамо врата даљој сарадњи са америчком администрацијом, нагласио је Мали.

Подсетио је да је на основу споразума из Вашингтона у децембру прошле године ДФЦ отворио у Београду своју канцеларију за цео регион.

Министар је рекао да је циљ да се до краја првог квартала ове године са ДФЦ-ом усагласи гарантна шема за српска предузећа вредна милијарду долара, као и да половином године она буде доступна нашим микро, малим и средњим фирмама.

"Не само да ће ови кредити бити повољни него ћемо гледати да буду на период дужи од 10 година", навео је Мали и напоменуо да то није био случај у гарантној шеми коју је прошле године реализовала држава.

Мали је нагласио да је потписани споразум изузетно важан за даљи економски развој Србије, за подстицање и остваривање предвиђених високих стопа привредног раста у овој и наредним годинама.

Министар стиче да споразум, такође, указује на велико поверење које америчка администрација има у рефоме и перспективе за раст наше економије.

"Јер зашто би улагали новац у Србији ако не мисле да је сигурна и атрактивна за инвестиције", навео је Мали.

Када је реч о гарантној шеми, министар је рекао да ће тај новац бити искоришћен за обезбеђивање ликвидности, обртна средства и нове инвестиције, што ће бити огромна помоћ.

Мали је подсетио да је Влада Србије прошле године са шест милијарди евра помогла српску економију, како би ублажила последице кризе изазване пандемијом вируса корона.

Додаје да је то био свеобухватан и правовремен пакет мера, а да је на крају дао резултат јер је Србија имала најмањи пад економске активности у Европи, али је и сачувала радна места и бројна предузећа.

Мали истиче да је држава прошле године привреди понудила и гарантну шему од две милијарде евра, којим држава гарантује за кредите, и која је, како је рекао, допринела да наша земља избегне "црни сценарио".

Наводи да је 23.000 предузећа искористило око 1,5 милијарди евра из те гаранте шеме, од укупно две милијарде евра.

"Тај новац је био за ликвидност, инвестиције, тиме смо спасили хиљаде радних места и обезбедили нова", рекао је Мали.

Указује да је Србија прва у региону и једна од првих у Европи почела са масовном вакцинацијом, а која је, истиче, јако важна како би се "разбио терет епидемије" на економију.

Истакао је и да ће држава за неколико недеља помоћи привреду са још једним пакетом мера.

 

О решењу за фриленсере за седам дана

Мали је изјавио да се разговори са представницима фриленсера о наплати пореза одвијају у добром смеру и да ће за недељу дана, након још неколико састанака, бити изнето решење за њих.

Упитан да прокоментарише шта је договорено на састанку између Владе Србије и фриленсера, Мали је одговорио да је фер с његове стране да о детаљима састанка не говори док се преговори не заврше.

"Не бих желео да било шта говорим о чему смо разговарали и како смо разговарали, управо због тога што су разговори у току. То је одговорно с моје стране. Начин на који ћемо водити разговоре и на који водимо разговоре је у добром духу", рекао је Мали.

Додаје да је испуњено оно што је договорено на претходном састанку, а у наредних неколико дана, рекао је Мали, биће низ састанака са Пореском управом.

"Договорили смо се да до краја следеће недеље седнемо поново са представницима фриленсера за сто да видимо шта су детаљи. Крећемо у ту врсту анализе постојећег стања, тако да за седам дана имаћемо одговор на питања фриленсера и тада ћемо их јавно изнети", рекао је Мали.

Након недавног састанка између Владе Србије и фриленсера, пореске управе из више градова у Србији обавестиле су оне, који су у поступку пореске контроле по питању прихода из иностранства, да се обустављају сви порески поступци према њима, док су у току преговори о решавању питања наплате пореза за фриленсере.

 

Пад БДП-а Србије у 2020. око један одсто, најбољи у Европи

Мали је изјавио да је Србија имала пад БДП-а око један одсто у 2020. години, да ће се прецизна цифра знати тек када се скупе сви резултати, али да ћемо свакако по томе имати најбољи резултат у Европи.

Мали је рекао да ће гарантна шема коју ће обезбедити америчка Међународна финансијска корпорација (ДФЦ) бити усмерена на подршку микро, малим и средњим предузећима, а која су у свакој земљи основ развоја.

"Постојећа гарантна шема коју је реализовала наша држава спасила је стотине хиљада радних места, 23.000 предузећа је искористило ту шему у којој држава гранатује за кредите пословних банака, због чега је и одобрено толико кредита за привреду", навео је Мали.

Мали је рекао да ће ДФЦ обезбедити још милијарду долара за гарантну шему која ће бити не само за ликвидност српским предузећима него и за нове инвестиције и технологије, што ће допринети даљем развоју Србије.

Министар је подсетио да је стопа незапослености у трећем кварталу прошле године била девет одсто, што говори да су сачувана радна места, али и производни капацитети наше привреде.

Мали је рекао да ће, као што је и обећано, држава за пар недеље односно до Сретења 15. фебруара донети нови пакет мера за додатну подршку српској привреди и најугроженијим секторима.

"Држава је све плаћала на време. Ниједну своју инвестицију није зауставила и до краја године имаћемо у изградњи укупно шест ауто-путева. Овог месеца је повећан минималац, плате, пензије, почела је масовна вакцинација...Па која је то земља у Европи све то урадила", рекао је Мали.

То је слика једне другачије и успешније Србије која зна како да се избори са кризом, нагласио је Мали.

Истиче да су јавне финансије наше земље потпуно стабилне, да је јавни дуг под котнролом и да држава има новца.

"Међудржавни споразум који је данас потписан са Владом Сједињених Америчких Држава је велики сигнал - дођите инвестирајте у Србију. Боримо се за радна места и сходно томе за већи животни стандард грађана", нагласио је Мали.

Додаје да је Србија избегла најцрњи сценарио који је погодио многе западне земље када је велики број људи остао без посла због корона кризе.

"Најважнија ствар је масовна вакцинација, то је кључна ствар за економски развој", поручио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг