Вести

Мали: Србија и у кризним временима уз привреду и грађане

Кад сте министар финансија, немате много времена за празнике и слободне дане. Увек морате да будете доступни, спремни да реагујете...

Србија је у овим тешким, кризним временима показала да је ту за своју привреду и грађане. Држава је преузела највећи терет кризе и усвојила и спровела три обимна пакета подршке привреди и грађанима која су укупно вредна око осам милијарди евра. Спречено је затварање фабрика и производних погона, сачувана је ликвидност привредних субјеката, спречена су масовна отпуштања, очуван је животни стандард грађана Србије, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Захваљујући мерама фискалне консолидације које су спроведене претходних година, када смо подигли економију из пепела, сада смо имали средства и могућности да помогнемо и привреду и грађане, како би они што мање осетили терет кризе и заиста сам поносан на то, наводи Мали.

* Почело је пријављивање грађана за 60 евра помоћи од државе, а најављено је и додатних 50 евра за пензионере, као и 60 евра за незапослене. Оно што је и приликом прошле исплате државне помоћи већину грађана највише интересовало јесте да ли датум исплате зависи од датума када су се за њу пријавили. Објасните нам каква ће бити динамика исплате, у ком периоду ће новац бити исплаћен свима?

- Пријава грађана за помоћ државе од 60 евра, то јест два пута по 30. евра, почела је 28. априла на порталу Управе за трезор, и трајаће до 15. маја. Такође, од 5. маја ће почети са радом и контакт центар преко којег ће грађани моћи да се пријаве за ову врсту помоћи. Првих 30 евра ће бити исплаћено у мају, а других 30 евра у новембру. Само да подсетим да пензионери, примаоци новчане социјалне помоћи и лица у заводима за извршење кривичних санкција не морају да се пријављују, већ ће им помоћ бити аутоматски уплаћена. Што се тиче динамике исплате, пензионерима ће првих 30 евра бити исплаћено у четвртак, 6. маја, а примаоци социјалне помоћи и лица у установама за извршење кривичних санкција новац ће добити 7. маја. Исплате за остале грађане ће почети 12. маја, а очекујем да ће све бити завршено за отприлике осам дана, тачније до 20. маја. Да подсетим и да ће пензионери у септембру добити додатних 50 евра, док ће незапослени који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање закључно са 15. априлом 2021. добити додатних 60 евра у јуну. Наши суграђани на Косову и Метохији, како пунолетни, тако и деца, добиће по 100 евра помоћи, док ће незапослени на Косову и Метохији добити по 200 евра. Те исплате ће бити започете 17. маја. Такође, 10. маја ће бити исплаћена половина минималне зараде за април, за све привредне субјекте који су се пријавили за ту врсту помоћи. Помоћ за хотелијере је већ исплаћена.

* Има и оних који критикују ову државну помоћ, па тако из опозиције кажу да ће грађанима овај новац пресести јер ће, кроз разна поскупљења и државне намете, сами отплаћивати ту бесповратну помоћ. Како то коментаришете?

- Што се тиче опозиције, знам да је њихов посао да критикују. Али те критике немају основа и грађани Србије то знају. Да ли Србија има један од најбољих резултата када је реч о привредном расту у 2020. у Европи? Има. Да ли је незапосленост задржана на нивоу пре пандемије? Јесте. Да ли је побољшан квалитет живота грађана? Јесте. Просечна нето зарада је у 2020. повећана за 9,4 одсто номинално, односно 7,7 одсто реално и износила је 60.073 динара, а према подацима и почетком 2021. настављен је раст зарада. Да ли све ово значи да пребацујемо терет кризе на грађане? Мислим да је одговор више него јасан и да је оптужбе опозиције сувишно коментарисати.

* Казали сте ових дана да је Србија "од потпуног економског краха и земље на рубу финансијског колапса стигла до стабилне економије, лидера у региону и државе која бележи највеће стопе раста у Европи". Укратко, када би вас неко из света замолио за тајну успеха ових резултата, шта бисте рекли?

- До успеха није лако доћи, напротив. Сваки прави успех захтева труд, рад, одрицање, посвећеност, истрајност. Некада се морају донети неке тешке одлуке, спровести непопуларне мере. Али мора се пресећи и ићи напред. Србија је 2012, 2013. била земља на ивици финансијског колапса, требао нам је само милиметар да у потпуности потонемо у тај економски амбис. Али одговорном и озбиљном економском политиком и мерама фискалне консолидације, Србија је, вођена председником Александром Вучићем, успела да се уздигне из те провалије и да од земље са зачеља Европе постане регионални лидер и центар овог дела Европе.

* Хоћете ли ускршње и првомајске празнике провести радно или ћете пак себи дати одушка и провести их с породицом, пријатељима? Колико имате времена за децу, да ли они имају разумевања за ваш посао?

- За време празника ћу се трудити да мало више времена проведем с породицом, али ћу имати и доста пословних обавеза. Не проводим с децом онолико времена колико бих желео, али они разумеју зашто је то тако и заиста сам им захвалан на томе. Кад сте министар финансија, немате много времена за празнике и слободне дане. Увек морате да будете доступни, спремни да реагујете, увек се може десити нека непредвиђена ситуација, а држава и грађани не смеју да чекају.

 

 

 

Извор: Курир