Вести

Мали: Србија подржава нове инвестиције

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и амбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант разговарали су о економској сарадњи две земље, за коју су констатовали да је добра, али и да има могућности за њено даље унапређење.

Амбасадор Бергант је истакао да постоји доста предузећа из Словеније која раде у Србији и да постоји интерес словеначких инвеститора да овде улажу, док је министар Мали навео да Србија подржава нове инвестиције и константно ради на побољшању привредног амбијента.

Мали је додао да је за Србију важно свако ново радно место и свака страна инвестиција, и навео да је у првих седам месеци ове године наша земља привукла две милијарде и 72 милиона евра страних директних инвестиција.

Министар је истакао да је Србија у време пандемије помогла привреду и грађане са три пакета економске подршке за ублажавање последица пандемије корона вируса, што је, како је навео, помогло да се очува ликвидност привреде с једне стране, а с друге стране да се помогне грађанима и покаже да нису сами и да је држава ту за њих.

Мали и Бергант су разговарали и о темама везаним за финансијски сектор, у којем има словеначког капитала.

Саговорници су подсетили и на преузимање "Комерцијалне банке", од стране Нове Љубљанске банке (НЛБ) крајем 2020. године.

Такође, министар је, по питању аквизиције Комерцијалне банке Бања Лука, која је у власништву НЛБ, рекао да је прошле седмице, на Скупштини акционара "Банке поштанска штедионица" усвојена и послата необавезујућа понуда.

Министар финансија је рекао и да је у складу са Изменама и допунама Закона о осигурању, Влада Србије почетком септембра, донела Одлуку о преносу друштвеног капитала "Триглав осигурања", чиме се решава питање друштвеног капитала у том друштву (0,12 одсто од укупног капитала), и истакао да је то још једно испуњено обећање.

 

 

 

Извор: Танјуг