Вести

Мали: Србија шампион у економским реформама

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас, после разговора с комесаром за буџет и људске ресурсе ЕУ Гинтером Етингером у Бриселу, да је Србија добила подршку за наставак пута ка ЕУ и све похвале за учињене економске реформе и резултате.

"Заједно смо закључили да је Србија шампион у економским реформама, да су нам резултати у макроекономоији, али и микроекономији веома добри. Стопа раста у 2018. години од 4,3 одсто је највиша у последњих 10 година, смањује се незапосленост, а имамо суфицит у буџету већ трећу годину за редом", рекао је Мали.

Мали и Етингер посебну су пажњу посветили будућим корацима Србије у циљу наствака развоја економије и закључили да ће Европска комисија наставити да подржава Србију на том путу.

"Само високи раст наше економије, привреде и БДП-а нам даје сигурност да ће нам незапосленост падати, а расти пензије и плате. Због тога сам молио господина Етингера да се у што краћем времену отворе поглавља која се односе на финансијске услуге и финансијски систем", рекао је министар. Оценио је да ће отварање нових поглавља и усклађивање са европским стандардима у области финансија обезбедити и бољи приступ и ефикасније коришћење фондова ЕУ, што ће допринети већим инвестицијама у инфраструктуру, образовање, здравство, али и веће плате и пензије.

Једна од тема разговора министра Малог и комесара Етингера била су и стредства које ЕУ планира да издвоји у наредом буџетском периоду (2021-2027) за подршку земљама у процесу приступања ЕУ.

"Важно је то да њихов нови систем буџетирања до 2027. године отвара могућност и земљама које нису чалнице ЕУ да добију приступ фондовима ЕУ, и то ћемо сигурно искористити. Убеђен сам да смо на правом путу да постанемо пуноправна чланица ЕУ, али и да у међувремену искористимо што више новца, поготово за развој наше инфраструктуре и побољшање система образовања", рекао је Мали.

Министар финансија Србије је нагласио да је један од услова Брисела за отварање поглавља 4 и 9 (слободан проток капитала и финансијске услуге) скидање Србије са "сиве листе" Међудржавног тела за борбу против прања новца и најавио за крај маја посету делегације која би требало да потврди да је Србија урадила све што је неопходно како би била скинута са те листе.

"У Орланду 20. јуна одржава се конференција где ће и званично Србија бити скинута са те листе, што нам отвара могућност отварања поглавља 4 и 9, али и отвара потпуно нову динамику развоја наше еконимије", закључио је Синиша Мали.

 

 

 

извор: Танјуг