Вести

Мали: Србија се потврдила као атрактивна инвестициона дестинација

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали је прокоментарисао потписивање споразума са компанијом "UGT Renewables LLC".

"Ради се о веома важном уговору који смо потписали са једном америчком компанијом, а која је један од лидера у обновљивим изворима енергије. То је симбол једне политике коју спроводимо у области екологије и борбе за већу независност када је енергетика у питању", рекао је Мали и додао да очекује да ће америчка фирма у наредним недељама одрадити своја истраживања и анализе и да изађе са конкретним предлогом где и у ком капацитету ће бити изграђени ти соларни панели.

"Након тога, да кренемо и у разговоре око финансирања и, на крају крајева, почетак реализације тог великог пројекта", рекао је Мали.

Истакао је да је важно да се Србија потврдила и потврђује се као атрактивна инвестициона дестинација. "Ово је пројекат од плус, минус милијарду долара. Дакле, нису то мале инвестиције", додао је Мали додавши да се подразумева да се овом инвестицијом отварају и нова радна места.

Што се тиче најсвежијих података о привредном расту наше земље, Мали истиче да постоје две ствари које треба раздвојити.

"Најпре  је Републички завод за статистику потврдио стопу раста у другом кварталу од 13,4 одсто. Честитам грађанима Србије, то је изузетно важна вест за нашу земљу, поготово што је Србија прошле године имала један од најмањих падова БДП-а у Европи. Први квартал ове године плус 1,7, други квартал плус 13,4, дакле, негде пондерисано биће око 7,5 прва половина ове године. То значи да до краја године можемо да идемо и на плус седам, чиме ћемо бити једна од три најбрже растуће економије у Европи", навео је Мали.

Како је рекао, имајући у виду на све пакете помоћи грађанима и привреди које је наша земља издвојила, "Србија апсолутно показује да је победник и у области економије".

"То је један пар рукава. Други је дефицит. Још једна честитка грађанима Србије, ми смо и у јуну и у јулу месецу имали суфицит у буџету од скоро 60 милијарди динара, дакле 500 милиона евра. Када погледате резултат који имамо за првих седам месеци, ми смо планирали минус од 198 милијарди, а имамо минус од само 38,5 милијарди. Дакле, за 160 милијарди динара бољи је резултат него што смо предвидели. Расте и индустрија и прехрамбена и туризам и угоститељство... Све нам расте", истакао је Мали.

Додаје да Србија има већу наплату ПДВ-а, свих акциза и свих других облика пореза него што смо имали 2019. године.

"Ево једног податка: наплата путарине за првих шест месеци - 2019. године је било 10,7 милијарди динара, ове године у истом периоду је 13,7 милијарди динара. Дакле, скоро 30 одсто више сада него 2019. године која је била пред корону и која је била најбоља. Привреда се вратила, све се боље и продаје и купује, што јесте последица економских мера које смо предузели", додао је Мали.

Мали је затим објаснио ко ће све добити новац од државе, којом динамиком и да ли држава има довољно новца за то.

"Апсолутно има, све ово што сам говорио иде у прилог томе да ми имамо довољно новца да исплатимо сву помоћ. На крају крајева, свако обећање које смо дали ми смо испунили у динар и у дан. Ове године, не само три пута по 50 одсто минималних зарада, него и за грађане. Дакле, ми смо исплатили 30 евра за преко 5,7 милиона грађана Србије, исплатили смо и 3.000 динара за оне који су се вакцинисали, 60 евра за све незапослене у нашој земљи, 100 евра за све који живе на територији Косова и Метохији плус 200 евра за оне који су незапослени", истакао је Мали.

Подсећа да нас очекује у септембру додатних 50 евра за пензионере, у новембру додатних 30 евра за све грађане Србије који су се пријавили, оно што је председник Вучић најавио, 20 евра у децембру и 20.000 динара за све пензионере у фебруару наредне године.

"Показујемо не само да је држава јака, стабилна и да има новца, већ хоћемо да помогнемо и подржимо оне који су најугроженији пандемијом Корона вируса. Подсетимо, прва мера коју је Влада Републике Србије предузела када је пандемија Корона вируса кренула била је исплата 4.000 динара сваком пензионеру у априлу прошле године. Увек нам је помоћ била усмерена ка нашим најстаријим суграђанима када је Корона у питању, с обзиром на то да јесу најугроженија категорија", рекао је Мали.

Што се тиче критика да се овом помоћи "купују гласови на изборима", Мали наводи да су то потпуне бесмислице.

"Јесмо ли ми повећали пензије у јануару месецу ове године по швајцарској формули за 5,9 одсто? Да ли смо исплатили крајем прошле године пензионерима 5.000 динара додатне помоћи? Да ли ове године исплаћујемо помоћ коју смо обећали грађанима Србије? Да. Да ли је неких избора било ове године? Дакле, овде се ради о одговорној економској политици. Већ четири, односно пет година уназад, од 2017. године, расту и пензије и плате у јавном сектору, расте минимална зарада, расте БДП, при чему држимо макроекономску стабилност, држимо учешће јавног дуга у БДП-у, све нам је под контролом. Овим показујемо основу наше политике а то је брига о сваком грађанину", истакао је Мали.

Што се тиче минималне зараде, Мали је напоменуо да очекује тешке разговоре, као и сваке године, али да ће држава изаћи са предлогом да се, по први пут, иде на минималну зараду изнад 300 евра.

"Пре само осам, девет година та минимална зарада је била 15.000 динара. Данас је већ 32.000 динара. Ићи ћемо на преко 35.000 динара. Много ће веће повећање минималне зараде бити него што је раст БДП-а, што опет показује колико смо усмерени ка томе да подизањем минималне зараде у целој Србији подигнемо и ниво просечних плата јер је то највећи покретач повећања просечних плата. Она је у мају месецу била преко 65.000 динара у Србији. До краја ове године ми ћемо бити већ и на 600 евра, а следеће године и на 620-630 евра. С те стране, животни стандард грађана Србије расте", рекао је Мали.

 

 

Извор: Б92/ТВ Прва