Вести

Мали: Три обвезнице Србије од јуна на ЈП Морган индексу

Министар финансија, Синиша Мали, изјавио је да ће три обвезнице Републике Србије од јуна бити укључене у ЈП Морган индекс земаља у развоју.

"Бавили смо се тиме у протекле две године, не могу да вам објасним колико је то важно за нашу земљу", рекао је Мали.

Истиче да у тај индекс улазе само обвезнице земаља које су довољно кредибилне и где има довољно ликвидности.

"То је важно за поверење страних инвеститора, за кредибилитет свих ових реформи и за нове емисије хартија од вредности, као и за кредибилитет ових пакета помоћи о којима говоримо", рекао је Мали.

 

Исплаћена увећана пензија за свих 1,7 милиона пензионера

Мали је пренео да је у среду завршена исплата увећаних јануараских пензија за 5,9 одсто свим пензионерима.

"Са јучерашним даном исплатили смо за више од 1,7 милиона пензионера увећану јануараску пензију за 5,9 оидсто, по швајцарској формули", рекао је Мали.

Дали смо обећање и испунили га, да ће пензије бити исплаћиване на време и да ће бити увећане, нагласио је Мали.

 

Уплаћено за 30 одсто више од очекиваних пореза и доприноса

Очекивали смо да током уплате прве рате одложених пореза и доприноса буде уплаћено 3,4 милијарде динара, а уплаћено је 4,5 милијарди динара или 30 одсто више од планираног, изјавио је Мали.

Мали је одговарајући о томе како је прошла уплата прве рате одложених обавеза, појаснио да разлика у очекиваним и примљеним уплатама значи да су неке фирме платиле и више рата одједном.

Мали је подсетио да су ове обавезе подељене на 24 рате и да ће се наредних дана урадити детаљнија анализа уплате прве рате.

 

И уз трећи пакет мера јавни дуг неће прећи 60% БДП

Учешће јавног дуга Србије и уз трећи пакет помоћи привреди и грађанима неће прећи 60 одсто БДП-а, рекао је Мали и поручио да држава води одговорну економску политику и да смо очували макроекономску стабилност.

"Хоћемо да помогнемо грађанима и привреди и да их спремимо за време после пандемије, да направимо јуриш и на светска тржишта и остваримо бржи развој", рекао је Мали.

Мали је навео да ове године охрабрује то што су бројке из јануара много боље него што се очекивало и да је, уместо планираног дефицита у буџету од 13,4 милијарди динара, остварен суфицит од 13,3 милијарди динара.

Трећи пакет мера је вредан 249,4 милијарди динара, а са прва два пакета спроведена у 2020. укупно 953 милијарди динара, с тим што су трећим пакетом мера, за разлику до прва два, укључена и велика предузећа која такође трпе последице пандемије корона.

То је, наводи, додатних 300.000 запослених у великим предузећима, што уз 1.050.000 предузетника и запослених у микро, малим и средњим предузећима значи да помоћ може да користи укупно 1,4 милиона запослених у приватном сектору у Србији.

Мали је најавио да ће у априлу бити усвојени и закони неопходни за спровођење трећег пакета помоћи.

 

Нови пакет 249,4 милијарде динара, досадашња помоћ 8 милијарди евра

Влада Србије усвојила је на данашњој седници све акте за трећи пакет помоћи привреди и грађанима, који је укупно вредан 249,4 милијарде динара, изјавио је Мали, наводећи да је досадашња помоћ за ублажавање последица ковида-19 укупно вредна 953 милијарде динара, односно око осам милијарди евра.

"Ово је изузетно велики и свеобухватан пакет помоћи", нагласио је Мали.

Истиче да је Србија за досадашњу помоћ добила све похвале да је била правовремена и добра.

"То не каже само Министарство финансија, похвале смо добили и од ММФ-а, Светске банке и других", навео је Мали.

 

Влада и даље отворена за договор са фриленсерима

Мали је изјавио да је влада и даље отворена за разговор са фриленсерима о измирењу пореских обавеза, иако су они раније одбили владин предлог за решење тог проблема.

Влада Србије је, подсећа, изашла са јасним предлогом за решење тог проблема и истакао да ниједна уређена држава не може да прихвати да се порези не плаћају.

Спремни су да разговарају са оним фриленсерима који су зарађивали до 200 евра месечно, али не и са онима који су се кладили преко интернета или изнајмљивали луксузне виле неплаћајући порез и тако се обогатили, а сада би да се називају фриленсерима.

“Разговарали смо како да они који су зарађивали до 200 евра месечно своју пореску обавезу испоштују по што бољим условима за њих“ рекао је Мали.

Прецизирао је да ће они, који су сада у дугу до 5.000 евра за протеклих пет година, са изменом Закона о порезу на доходак та обавеза бити смањена на 3.000 евра, што је, како је рекао, када се подели на 10 година рата од 26 евра месечно.

“Увек постоји неко оправдање ако нисте плаћали порез, али уређена и озбиљна држава не може да опрости такав дуг. Максимално смо урадили да им изађемо у сусрет, да будемо што флексибилнији, без камате“, рекао је Мали.

Истакао је да је влада на тај начин ушла у ризик јер они који су плаћали порез све време могу да се запитају зашто се некима толико излази у сусрет.

“Стављамо у незгодан положај 2,2 милиона грађана који су плаћали порез све време“, јасан је Мали.

Подсетио је да су сва решења заустављена до усвајања измењеног Закона, а фриленсере је позвао да измире своје обавезе или да се пријаве најближој пореској филијали.

 

Помоћ по 1.460 евра сваком запосленом кроз три пакета

Сваки предузетник и запослени у микро, малим и средњим предузећима у Србији добиће кроз исплату минималних зарада укупно 1.460 евра помоћи државе кроз три пакета мера подршке, рачуница је коју је изнео Мали.

Мали је рекао да, ако се на то дода 100 евра које су прошле године добили сви пунолетни грађани који су се пријавили, и уз планирану исплату још 60 евра у овој години, 1.050.000 запослених добиће укупно по 1.620 евра.

Kада су угрожени сектору у питању, рекао је Мали, хотелијери и угоститељи прошле године су добили додатно још једну минималну зараду, а ове године такође ће моћи да рачунају на још једну додатну минималну зараду

"Само кроз минималне зараде сваком запосленом у овом сектору држава је помогла са 1.970 евра. Ако на то додате и директну помоћ од 160 евра, то је онда 2.130 евра", рекао Мали.

Сматра да су ово импозантне цифре и бројке које показују не само да држава води одговорну економску политику и да води рачуна о сваком запосленом, него говори о снази наше економије и наших јавних финансија, о одговорности и начину на који водимо економску политику

"Од тога нећемо одустати", поручио је Мали и изразио задовољство што смо кроз ова три пакета мера добили кредибилитете и створили поверење код грађана који знају да држава постоји и када је криза у питању.

"Ми ћемо и да набавимо вакцине, да изградимо две ковид болнице за четири месеца, ми ћемо и да нађемо новац и начин да помогнемо свим предузећима да опстану, да преживе и да буду још јачи након пандемије", закључио је Мали.

 

Остајемо при процени раста БДП у 2021. од шест одсто

Мали је изјавио да апсолутно остаје при процени да ће, упркос ситуацији са корона вирусом, раст БДП-а Србије бити шест одсто, колико је и предвиђено буџетом за ову годину.

"Са трећим пакетом помоћи, који треба додатно да ојача привреду, апсолутно смо сигурни да је раст од шест одсто реалан", нагласио је Мали.

Мали је рекао да је буџетом за ову годину предвиђено чак 330 милијарди динара за капиталне инвестиције, што је 5,5 одсто БДП-а, за изградњу аутопутева, мостова, тунела и других инфраструктурних објеката, што све подстиче раст БДП-а.

Мали је подсетио да је, поред тога, предвиђено и повећање плата у јавном сектору од пет одсто, пензија за 5,9 одсто, као и мининалне зараде за 6,6 одсто.

"Нема много земаља у свету који су свој буџет тако конципирале у овој ситуацији, као и да имају и повећање плата и пензија", навео је Мали.

Мали је рекао да охрабрују цифре страних директних инвестиција у 2020. години, као и раст извоза.

Све то значи, истиче Мали, више новца у буџету и за нове пројекте и веће плате и пензије.

То је све потврда да се Србија променила и да остајемо победници и водећи у Европи када је економија у питању.

 

Прва исплата 50% минималца у трећем пакету 8. априла

Прва исплата 50 одсто минималне зараде за предузетнике, микро мала и средња предузећа предвиђена трећим пакетом мера подршке очекује се 8. априла, рекао је Мали.

Мали је рекао да је новим пакетом предвиђено три исплате половине минималца за март, април и мај.

Пријава послодаваца који намеравају да користе ту подршку коју даје држава, наводи Мали, биће једноставна и почеће од 1. марта на сајту Пореске управе.

"Пријава послодаваца је једноставна, уз ограничење за све оне који прихвате помоћ, а то је да не смеју да отпусте више од 10 одсто запослених након три месеца од исплате последњег минималца и да исплаћују дивиденде", рекао је Мали.

У трећи пакет подршке укључена су, за разлику до претходна два пакета, велика предузећа, јер и она након годину дана пандемије трпе последице, што је додатних 300.000 запослених који могу да користе помоћ.

Мали је нагласио и да су у трећем пакету индентификовани најугроженији сектор, тако да сектор угоститељства и туризма може да рачуна на још један пуни минималац.

"Април, мај, јун по 50 одсто и у јулу ћемо исплатити пун минималац за овај сектор који сматрамо најугроженијим", рекао је Мали.

Ту су, наводи, још две секторске мере - за све градске хотеле, које укључују помоћ која је пуржена и прошлим пакетом, а то је 350 евра по лежају и 150 евра по соби, а за сектор аутобуских превозника по 600 евра за сваки аутобус.

Очекује се за око 10 дана да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре распише јавни позив за аутобуске превознике.

"Већ од априла очекујем и прве исплате и за овај угрожени сектор", рекао је Мали.

Трећи пакет предвиђа две гарантне шеме, модел за који је рекао да је и претходном пакету обезбедио опстанак великог броја микро, малих и средњих предузећа.

"У разговору са банкама изаћи ћемо са додатних 500 милиона евра за најугроженија предузећа. Држава ће више да гарантује банкама како би преузеле ризик за предузећа која су највише угрожена", рекао је Мали.

 

Трећи пакет помоћи ћемо финансирати кроз буџет

Трећи пакет помоћи ћемо финансирати кроз буџет и највећи део средстава биће обезбеђен из резерви у буџету, изјавио је Мали, одговарајући на питање одакле ће се финансирати две милијарде евра колико ова помоћ износи.

"На рачуну данас имамо 204 милијарде динара и сву ову помоћ можемо да исфинансирамо кроз текућу ликвидност. Наравно да то нећемо урадити, јер би то било неодговорно", рекао је Мали.

Додао је да ће се осим резерви које постоје у буџету, део средстава пронаћи на тржишту капитала, а имајући у виду да нам јавни дуг неће прећи 60 одсто у односу на бруто домаћи производ.

"Питање је само за шта се користи новац. Ми идемо у инвестиције, градимо болнице, школе, каналиазцију, фабрике за прераду отпадних вода а на јесен крећемо у изградњу београдског метроа", рекао је Мали и указао да су рецимо 2008. године паре даване у сасвим друге сврхе.

Истакао је да је добра финансијска ситуација у држави великим делом управо резултат тога што се инвестира у инфраструктуру.

Навео је да је лане наплата ПДВ-а у бруто износу била за пет одсто већа него 2019. а у нето износу за 30,4 одсто и оценио да није било мера и улагања у инфраструктуру, привредна активност би пала а бруто домаћи производ је директни индикатор нивоа привредне активности.

Мали је нагласио да се о трећем пакету помоћи размишљало од краја прошле године и да су добри резултати евидентирани у том периоду и почетком ове године пресудно утицали да се пакет усвоји.

"Осећамо да ће овај програм обезбедити нашим предузећима да не отпуштају раднике и да опстану до краја године", рекао је он и додао да ће се ситуација пратити и ако буде било потребе реаговаће се.

Kао веома важно навео је да није опало интересовање страних инвеститора за улагање у Србију.

У том смислу је најавио да у наредних пар месеци треба очекивати још лепих вести о отварању нових фабрика и постављању камена темељаца за нове фабрике.

 

Пријаве грађана за исплату 60 евра од краја априла

Мали је најавио да ће крајем априла почети пријава грађана за помоћ од укупно 60 евра која ће им бити исплаћена у овој години у оквиру трећег пакета мера.

Мали је рекао да ће крајем априла бити отворен кол центар за пријаве које ће моћи да се проследе и путем интернета за помоћ од по 30 евра у мају и у новембру.

Објаснио је да ће се грађани истовремено пријавити за обе уплате.

Подсетио је да је прошле године у оквиру првог пакета помоћи свим пунолетним грађанима који су се пријавили исплаћено по 100 евра, а да се у 2021. иде са исплатом још 60 евра сваком пунолетном грађанину.

Навео је да је прошле године помоћ од 100 евра исплаћена за 6.118.911 грађана.

Мали је најавио да, поред тога, пензионери могу да рачунају и на још 50 евра помоћи, што је са 60 евра намењених сваком грађанину, укупно 110 евра.

"Желимо да пензионерима додатно помогнемо до краја године", рекао је Мали.

Навео је да је трећим пакетом мера подршке држава покрила потребе и грађана и привреде, уз додатну подршку најугроженијим секторима - туризму, угоститељству и аутобуским превозницима.

"Све аспекте онога што сматрамо да је важно покрили смо у трећем пакету помоћи. Водећи борбу на два фронта имамо новца и способности да спроводимо одговорну економску политику која је усмерена ка запосленима у приватном сектору и ка грађанима", рекао је Мали.

Навео је да је чуо кометаре једног економисте да држава дели народне паре.

"Подсетићу вас, народне паре су биле и 2008. године. Не сећам се да је добио један динар било који запослени, а могу да вам наведем појединце који су се обогатили у међувремену. Ово јесте народни новац. Ни на који начин не угрожавамо макроекономску стабилност", поручио је Мали.

Нагласио је да се држава бори херојски кад је вакцинација у питању и стаје иза грађана и привреде, да по томе Србија може да буде пример другима и да Србија побеђује и у економији и у вакцинацији.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк 3