Вести

Мали: Водићу рачуна о сваком динару

Новоизабрани министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је приоритет одржати макроекономску стабилност, наставити одговорну фискалну политику и да ће радити на томе да наредне године јавни дуг Србије буде испод 50 одсто БДП.

Мали је додао да, уз дужно поштовање претходним министрима, није му само циљ да "чува касу" већ и да обезбеди новац за све развојне пројекте.

Како је рекао одговорна фискална политика даје место за повећање плата и пензија, а оно што очекује нови министар је да се у наредним месецима, конкретно у јуну, разговара и са ММФ о повећању плата у јавном сектору.

Према његовом мишљењу, повећање потрошње је аспект који нам гура економију напред.

"Као министар финасија водићу рачуна о сваком динару. Циљ нам је да буџет Србије буде што већи. Највећи изазов за мене је да стопа нашег економског раста буде у будућем периоду што виша", рекао је Мали.

Оценио је да је раст БДП-а од 4,5 одсто у првом кварталу ове године "сјајна вест за грађане Србије" и истакао да је у питању највећа стопа раста у Европи.

"Хоћу да та стопа раста буде све виша и виша јер то значи инвестиције у инфраструктуру, нови километри аутопутева, нове фабрике", навео Мали.

Подсетио је да је као градоначелник Београда наследио огромни јавни дуг који је како каже био скоро милијарду и 200 милиона евра као и рекордан буџетски дефицит од 20 одсто.

"Ми смо се протекле четири године успешно носили са тим. Јавне финансије Града Београда су потпуно стабилизоване, а Република Србија у овом тренутку има другачију врсту изазова", каже Мали.

Објашњава да је садашње стање јавних финасија превасходно последица тешких али, истиче "храбрих одлука које је влада донела на челу са председником Вучићем 2014.године".

"Наше јавне финансије су стабилизоване, претходне три године имамо суфицит у буџету Србије", рекао је Мали и подсетио да је учешће јавног дуга у БДП-у тренутно 59,9 одсто, а да је пре неколико година та цифра била преко 70 одсто.

Каже да као министар финансија има велике планове, пре свега да одржи макроекономску стабилност.

"Наставићемо са одговорном економском политиком, водићемо рачуна о сваком динару грађана. Превасходно ми је важно да већ наредне године удео јавног дуга у БДП-у буде испод 50 одсто чиме смо за грађане Србије урадили велику ствар", рекао је Мали и поручио да ће јавне финансије бити стабилне.

Рекао је и да није циљ министра финансија само да чува јавну касу него да, каже, обезбеди новац за развојне пројекте за улагање у инфраструктуру, нове фабрике, нова радна места, а све то, каже " како би нашој деци обезбедили бољу будућност у овој земљи".

Говорећи о платама и пензијама и повећању јавне потрошње, Мали је рекао да је потребно повећање плата и пензија и да је то сада и могуће захваљујући, каже, одговорној фискалној политици коју је влада водила.

"Одговорна фискална политика коју је влада водила даје нам места за повећање. Мислим да је фер да сви они који су поднели терет реформи у претходном периоду сада виде корист од тих реформи. Председник Вучић је најавио за ову годину укидање закона о смањењу пензија, то је веома важно", рекао је Мали.

Са друге стране, каже, оно што очекује у наредних пар месеци и о томе ће разговарати са ММФ-ом, који долазе половином јуна, је и о повећању плата у јавном сектору.

"То су две ствари за наредни период и за будућност ове земље веома важне. Повећање потрошње је један аспект који нам гура економију даље.

"Хоћу да се борим са председницом владе за свако ново радно место, сваку нову инвестицију и као министар финансија моја дужност ће бити да обезбедим новац за све то у буџету", поручио је Мали.

На питање у вези са критикама које су се чуле од опозиције на његов рачун Мали је рекао да му не сметају јер, наводи, када би се бавио тим неаргументованим критикама онда не би ни радио свој посао за који је плаћен.

На те критике одговараћу својим радом и резултатима рада као што сам то радио претходне четири године, нагласио је Мали.

Мали је нагласио да су грађани Београда на претходним изборима, одржаним пре само два месеца, рекли шта мисле о тим резултатима и подвукао да је СНС освојила апсолутну већину у градском парламенту.

Како је рекао на исти начин, са истим жаром и истом енергијом бавиће се и новим послом и бориће се за децу Србије.

Мали је истако да и његовој и другој деци Србија треба да буде она земља у којој ће да остваре своју будућност и своје снове.

"То је моја мисија, мој задатак и заједно са председником Вучићем, Аном Брнабић и осталим члановима владе бавићу се управо тим" поручио је нови министар финансија Србије.

 

 

Извор: РТС/Танјуг