Вести

Мартиновић: Штитимо становништво од заразних болести

У циљу заштите становништва од заразних болести, министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије др Александар Мартиновић потписао је са заступницима добављача услуга и добара уговоре о пружању услуга и набавци препарата за спровођење Програма за сузбијање ларви комараца на територији Републике Србије - Централна Србија за 2024. годину.

Министар Мартиновић указао је на то да Министарство државне управе и локалне самоуправе спроводи активности на реализацији поменутог Програма још од 2019. године, и то у сарадњи са управним окрузима и јединицама локалне самоуправе.

Министар Мартиновић је истакао да је досадашње спровођење Програма дало резултате и довело до смањења обољевања грађана Републике Србије од грознице Западног Нила, због чега ће ове активности бити настављене и у 2024. години.

Програм за сузбијање комараца на територији Републике Србије - Централна Србија представља јединствени Програм који обједињује активности мониторинга, сузбијања и надзора станишта комараца као потенцијалних биолошких вектора узрочника грознице Западног Нила и других заразних болести, на подручју 17 округа: Борски, Браничевски, Зајечарски, Златиборски, Јабланички, Колубарски, Мачвански, Моравички, Нишавски, Пиротски, Подунавски, Поморавски, Пчињски, Расински, Рашки, Топлички и Шумадијски округ, са свим припадајућим градовима и општинама, којих је укупно 99.

Програм је, на основу спроведене студије, израдио Тим за јединствено спровођење активности сузбијања комараца на тероторији Републике Србије, који је образовала Влада Републике Србије 2018. године, у циљу заштите становништва од заразних болести, а Министарство државне управе и локалне самоуправе одређено је за носиоца актвности на реализацији Програма.

Имајући у виду да временски услови попут температуре ваздуха, обима падавина и поплава значајно утичу на почетак развоја ларви комараца, Министарство је, за потребе реализације активности предвиђених Програмом за 2024. годину, спровело поступке набавке услуга и добара, који обухватају набавку препарата за спровођење Програма, апликације препарата за третирање ларви комараца у спровођењу Програма, као и стручни надзор и контролу и мониторинг стручне куће за спровођење Програма.

 

 

 

Извор: Танјуг