Вести

Михајловић: Будућност је у новим инвестицијама и зеленој енергији

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је за читав свет, укључујући и Србију, енергетска безбедност питање број један, односно како да имамо довољно енергије и да та енергија буде по одрживим ценама.

Михајловић је на крају посете Москви, где је присуствовала енергетском форуму "Руска недеља енергетике 2021", на којем су били присустни највећи актери на светском енергетском тржишту, рекла да процене кажу да ће се из актуелне енергетке кризе изаћи вероватно на пролеће идуће године и да сви већ размишљају о развоју који ће уследити после тога.

"Енергетска криза у свету изазвана је једним делом лошим планирањем каква ће бити тражња за енергентима након кризе изазване пандемијом COVID-19, али су и на овој конференцији сви много више говорили о недостатку инвестиција у претходном периоду, управо у самом енергетском сектору. Такође је јасно да више нема разговора о доношењу било каквих одлука у енергетици, а да нема у исто време бриге о животној средини, а пре свега о борби против климатских промена", навела је Михајловић.

Потпредседница Владе је додала да чак и на панелу који је био посвећен угљу, нико није рекао да треба зауставити борбу против климатских промена или да треба оставити све термоелектране да раде без постављања одређених циљева и рокова.

"Напротив, причало се о томе да гас може бити транзиционо гориво, да водоник представља будућност кад је реч о енергетској стабилности, а делом и о нуклеарној енергији", навела је Михајловић.

"Свиђало нам се то или не, Зелена агенда представља револуцију у области енергетике и сви треба да размишљамо о томе како ће изгледати наше стратегије и планови за будућност. Што пре уђемо у воз зелене енергије, зелене револуције и борбе против климатских промена, имаћемо много више могућности и за нове инвестиције које су јако важне у енергетском сектору, а самим тим и за једну здравију енергетску политику", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг