Вести

Михајловић: До краја лета још две велике деонице биће отворене за саобраћај

Ауто-пут кроз Грделичку клисуру неће бити једина нова саобраћајница која је отворена током ове године пошто би до краја лета возила требало да се нађу на источном краку коридора 10 од Ниша до Бугарске и на потезу коридора 11 од Обреновца до Љига, а до краја године и на деоници Сурчин-Обреновац.

Дакле, ова година би могла да буде прекретница у Србији када је реч о саобраћајној инфраструктури и безбедности возача. Завршетком радова на јужном краку коридора 10 у дужини од 26,3 километра кроз Грделицу, возачима се пружа могућност да од границе са Мађарском до границе са Северном Македонијом не силазе са ауто-пута. Ускоро ће такву привилегију имати и сви који крену пут Бугарске, најавила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

"Након што смо завршили изградњу јужног крака коридора 10 и пустили у саобраћај комплетан коридор 10 од Хоргоша до Прешева, током лета нас очекује пуштање у саобраћај и преосталих деоница на источном краку, ка Бугарској. Посебно ћемо се усмерити на контролу тих радова и бити присутни на терену како би и тај део коридора 10 био завршен, наглашава Михајловић.

Новине се жељно ишчекују и на коридору 11 где највише проблема задају радови на санацији фамозне деонице Уб-Лајковац, која је завршена још пре четири и по године у време министровања Милутина Мркоњића, а практично се у дужини од 2,5 километара ради из почетка. Иначе, крајем прошле године на коридору 11 су потпуно завршене две деонице у дужини од 46,5 километара, од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига, укључујући и петљу Љиг. Али те две деонице биће отворене за саобраћај када се заврши санација деонице Уб-Лајковац која их повезује. И то би требало очекивати ускоро.

"На коридору 11 крајем лета планирамо да пустимо у саобраћај деонице од Обреновца до Љига, чиме ће бити комплетирано 103 километра ауто-пута од Обреновца до Чачка. До краја године биће завршена и деоница Сурчин-Обреновац, што значи да ћемо ове године имати укупно у саобраћају 120 километара ауто-пута на коридору 11", истиче Михајловић.

Отварање тих деоница је посебно значајно за безбедност саобраћаја у овом региону пошто ће возачи коначно већим делом имати алтернативу за озлоглашену Ибарску магистралу, највећу црну тачку у Србији. За сада саобраћај на коридору 11 се одвија у дужини од 40,3 километра на потезу Љиг-Прељина (Чачак) који је отворен пре две и по године. Иначе, средином маја почели су радови и на изградњи деонице Прељина-Пожега у дужини од 30,9 километара. Вредност радова је 450 милиона евра. Извођач је кинеска компанија ЦЦЦЦ, а рок за завршетак изградње је три године.

Упоредо са радовима на коридорима 10 и 11 припрема се изградња још једног коридора – Моравског од Чачка до Појата, који ће у дужини од 110 километара повезати западну и источну Србију.

 

Београд-Сарајево

"Убрзано се припремамо за почетак изградње Моравског коридора. Ауто-пут од Чачка до Појата је стратешки важан јер ће повезати 500.000 људи у централној Србији, и план нам је да радови почну током лета", подвлачи Михајловић.

Ово лето ће баш бити ударничко за грађевинце пошто се очекује отварање градилишта које ће донети још један ауто-пут.

"У јулу највероватније треба да почну и радови на изградњи прве деонице ауто-пута Београд-Сарајево, од Кузмина до Сремске Раче, где радове изводи турска компанија "Ташјапи", најављује Михајловић.

 

 

 

Извор: Блиц