Вести

Михајловић: Енергетска будућност Србије је у повећању енергетске ефикасности

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је енергетска будућност Србије у повећању енергетске ефикасности, изградњи средњих и великих хидроелектрана и гасних електрана.

"Тренутно, ми бацамо производњу једне термоелектране због тога што смо енергетски неефикасни, и зато је за нас енергетска ефикасност практично нови извор енергије. Све европске земље ће постепено смањивати производњу електричне енергије из угља, али то ће се одвијати постепено. Неће нико затварати термоелектране и копове, нити ће људи остати без посла. Неће ни Пољска зауставити своје термоелектране, него тек 2050. године, кад се обезбеди енергија из других извора", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да није будућност Србије у малим хидроелектранама, јер је реч о малој производњи и оне треба да се граде само тамо где је то заиста прихватљиво. Kроз измене закона који уређује област енергетске ефикасности, како је навела, биће основана управа за енергетску ефикасност која ће се ослањати не само на новац из буџета, него и међународних партнера и европских фондова.

"Kроз тај фонд желимо да подржимо грађане да замене прозоре и врата, да решавамо питање индивидуалних ложишта која су међу највећим загађивачима, а да бисмо видели одређене ефекте, биће потребно најмање три године", рекла је Михајловић.

 

Измене закона о рударству за заштиту минералног богатства Србије, веће приходе и квалитетне инвестиције

Михајловић је рекла да је главни циљ измена Закона о рударству и геолошким истраживањима да се ова област развија, а да држава од тога има веће приходе, и да се у рударство привуку квалитетне инвестиције.

Михајловић је нагласила да се кроз измене Закона о рударству и геолошким истраживањима води рачуна о минералном богатству Србије, омогућава да сви поступци буду прегледни и ефикасни и да се спречи сваки вид злоупотреба.

"Желимо да створимо услове да се рударство развија и због тога уводимо е-рударство како бисмо имали ефикасније и једноставније процедуре. Али, желимо да нико не буде повлашћен ако хоће да истражује и да после експлоатише неку руду, и због тога ћемо предложити да се скрати трајање истражних права, а не да неко то ради осам или девет година и да окупира одређени простор", рекла је Михајловић.

Михајловић је навела да постоје накнаде које се плаћају министарству и накнаде по метру квадратном, али да држава од тога данас има мали новац.

"У реду је да долазе инвеститори и да истражују, али држава мора имати корист од свега тога и много веће приходе", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да се једна од главних измена односи на то да ће Влада убудуће за експлоатацију стратешких минералних сировина спроводити поступак у складу са Законом о јавном приватном партнерству и концесијама, чиме ће се водити више рачуна о минералном богатству Србије.

"Рударство представља велики потенцијал да се Србија развија. Близу 200 милијарди долара је вредност потврђених резерви минералних сировина којима Србија располаже. Задатак државе је да створи услове да се рударство развија, али оно што тражимо, то је да држава и грађани имају корист од тога, кроз здраву животну средину, веће приходе, запосленост и квалитетне инвестиције", рекла је Михајловић.

 

Желимо уређен и профитабилан гасни сектор, а не неуспешна предузећа која држава стално мора да дотира

Михајловић је рекла да је циљ Министарства да се уреди гасни сектор и да гасна предузећа доносе држави много већи профит.

""Србијагас" је потпуно неуређено предузеће, које поред више од милијарде евра дуга које је држава преузела, узима додатно, само за протеклих годину и по дана, и више од 300 милиона евра кредита од банака за текућу ликвидност, не за инвестиције. То није успешно предузеће. Не може бити успешно предузеће које није завршило планиране гасификације, а оне које је радило, није радило по реалним ценама, него по три или пет пута вишим", рекла је Михајловић.

Михајловић је нагласила да Србија у гасном сектору треба да се повезује са свим суседима и да поред гасовода Ниш-Димитровград гради и гасне интерконекције ка Румунији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори, те да је, поред тога, важно да се ради и један крак ка Приштини.

"Мој циљ је уређен гасни сектор, профитабилна предузећа, а не предузећа која праве губитке и иза којих за сваки пројекат мора да стоји држава. Данас имамо "Србијагас" који не ради добро, али чији директор има месечна примања од 34.000 евра, који сам себе поставља у надзорне одборе и скупштине предузећа повезаних са "Србијагасом". То није питање било каквог личног сукоба, већ питање будућности гасне привреде у Србији", навела је Михајловић.

 

Могу да ме нападају колико год хоће, све мора да се ради у складу са законом

Михајловић је рекла да сваки инфраструктурни пројекат мора да се ради у складу са законом и да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, док је била на његовом челу, инсистирало на томе да се тако ради и на пројекту изградње гондоле на Златибору.

"Можете да ме нападате и да причате шта хоћете о мени, али све мора да се ради у складу са законом. Нико никог ту није победио, овде се ради о победи закона, и то је резултат поступања Министарства. Морали смо много тога да урадимо да натерамо председника општине Чајетина да поднесе документацију у складу са законом, а подсетићу да су поднете и прекршајне и кривичне пријаве против руководства општине због неправилности приликом набавке опреме и да је за то донета и пресуда прекршајног суда", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да је претходно министарство инсистирало на томе да се свака дозвола издаје само кад постоји комплетна и ваљана документација, како би данас тај објекат, који ће користити бројни туристи, међу којима су и деца, био потпуно безбедан.

"Да ли је нормално да неко жели да гради, а да нема ни урађен пројекат, ни локацијске услове, ни грађевинску дозволу? Месецима смо објашњавали шта је потребно од документације да би урадили све по прописима, а не да се понашају као шерифи који мисле да могу да користе политику кад неће да поштују закон и да протестују због тога што неће да поштују законске процедуре. Голим оком можете да видите на шта данас личи центар Златибора, и велика је штета да се тако нешто уради од тако лепе планине. Сва наша сазнања у вези са нелегалном градњом у центру Златибора доставили смо Агенцији за борбу против корупције и Тужилаштву за организовани криминал, јер смо уочили да је све то имало за циљ да омогући одржавање на власти и контролу финансијских токова у општини Чајетина", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи