Вести

Михајловић: Енергетска транзиција кључна за развој целог региона

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се са Лилианом Павловом, потредседницом Европске инвестиционе банке, и са њом разговарала о наставку сарадње у рударском и енергетском сектору.

Михајловић је истакла да је Европска инвестициона банка веома важан партнер за Министарство, подсетивши на успешну сарадњу у претходном мандату у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"За нас су ваша подршка и помоћ веома значајне, заједно смо урадили много тога у претходном министарству, верујем да у енергетском и рударском сектору можемо бити још успешнији, јер смо на почетку важног процеса за цео регион, реч је о енергетској транзицији. Поред актуелних пројеката као што је изградња гасне интерконекције Србија-Бугарска и пројекта „паметних бројила“, много је простора за нашу сарадњу у области обновљивих извора енергије и енергетској ефикасности. Поставили смо неколико кључних стубова – како да повећамо енергетску ефикасност и то радимо са грађанима и домаћинствима, увели смо аукције са циљем да привучемо још инвестиција у области обновљивих извора енергије , а развијамо пројекте у геотермалној енегији", рекла је Михајловић.

Михајловић је упознала потпредседницу Европске инвестиционе банке са тим да су усвојени нови закони у енергетици и рударству, те да су у припреми и нова стратегија развоја енергетике и национални план за енергетику и климу. На састанку је било речи и о субвенцијама за повећање енергетске ефикасности и постављање соларних панела, као и о пројектима изградње нових хидроелектрана.

 

 

 

Извор: Танјуг