Вести

Михајловић: Једноставном процедуром до соларних панела

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је 3. септембра Министарство расписало јавни позив за доделу субвенција за соларне панеле, помоћу којих ће рачуни за електричну енергију бити вишеструко мањи.

Михајловић је рекла да је процедура иста као за доделу субвенција за замену столарије и да је следећи корак на јединицама локалне самоуправе.

"Почетком октобра ће Министарство потписати уговоре са градовима и општинама, који ће после тога расписати два јавна позива, ка компанијама које ће уграђивати соларне панеле и ка грађанима. Реално је да почетком новембра имамо прве уговоре са грађанима. И за овај пројекат половину новца даје држава, односно Министарство и локалне самоуправе, а 50 одсто плаћају грађани", рекла је Михајловић. 

Михајловић је истакла да је процедура, у односу на ранији период, максимално поједностављена, као и да се инвестиција исплати за седам до осам година.

"Просечно домаћинство у Србији троши око 400 киловат-сати месечно, са рачуном од око 3.500 динара. Један соларни панел од пет киловата може да произведе око 430 киловат-сати, његова цена је 4.000 евра, а половину новца даје држава. То значи да се исплати за седам до осам година, а рок трајања панела је 25 година, притом ће грађани месечно плаћати само фиксне трошкове који су око 700 динара. Други битан део је да нема административних процедура. Раније је било потребно и више од 20 корака и процедура, чекало се од шест месеци до годину дана. Ми смо све склонили. Када се инсталира систем, потпише се уговор са снабдевачем, дистрибуција је дужна да га у року од пет дана повеже на мрежу. Нема шалтера, нема чекања, нема бирократије", објашњава Михајловић.

 

Нисам против сарадње и коалиција, али јесам за то да сви провере снагу на изборима

Михајловић је рекла да је Српска напредна странка отворена за сарадњу са свим својим партнерима, али да сматра да би било добро да и странке које су уз Српску напредну странку  такође провере своју снагу на изборима.

"Немам ништа против сарадње са СПС-ом, али нисам за заједничке листе. СНС је отворен за сарадњу са свим нашим партнернима. Све је то у реду, све је то демократија, па и да су мале странке "окачене" на СНС, али мислим да понашање Шапића и његове странке која се сјединила са СНС-ом представља прави пут и пример и за друге мање странке”, рекла је Михајловић.

Коментаришући нападе на њу у појединим медијима, Михајловић је рекла да је реч о покушају да се прикрију туђи лоши резултати и да се намерно заобиђу успеси који су постигнути претходних година и у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и сада у Министарству рударства и енергетике.

"Мењали смо ствари у овом ресору, јер је енергетика спавала последњих шест година, а уз заштиту животне средине базична је грана за развој. Срамотно је оно што ме је дочекало када сам преузела Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које су пре мене водили Веља Илић и Милутин Мркоњић. Али, успели смо да направимо велике и озбиљне резултате у том министарству, посебно у изградњи ауто-путева, као што и сада правимо озбиљне кораке у рударству и енергетици", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва