Вести

Михајловић: Кина дугорочно снажан партнер Србије

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић поручила је данас у кинеској престоници Пекингу да је Кина традиционално била и да ће дугорочно бити снажан партнер Србије.

Обраћајући се учесницима међународног форума "Појас и пут, међунардона сарадња" који је организован под покровитељством кинеског председника Си Ђинпинга, Зорана Михајловић је истакла да Србија са кинеским партнерима реализује неке од најважнијих пројеката у саобраћајној инфраструктури. Она је истакла да вредност свих пројеката које су радили и које ће радити Србија и Кина 5,6 милијарди евра.

"Укупна вредност свих инфраструктурних пројеката у Србији, који се реализују или су у плану за наредни период, износе 14,7 милијарди евра. За Србију је питање транспорта питање регионалне, континенталне и интерконтиненталне сарадње. Наш циљ је да модернизујемо, реконструишемо, и где је потребно, градимо нове деонице и објекте на главним Европским транспортним коридорима“, рекла је Михајловић, којој су кинески домаћини на панелу посвећеном инфраструктури дали централно место, као знак поштовања према Србији.

Она је истакла да је Србија већ имплементирала "конективити агенду" на коју се ослања велика кинеска иницијатива „Један појас - један пут“ и објаснила да тај приступ не укључује само повезивање инфраструктуре, већ и реформске мере у циљу постизања интероперабилности транспортних система. Михајловић је додала и да проблеми постоје са граничним процедурама и да на решењу тих проблема треба радити.

„Укупно време потребно за железнички транспорт од Солуна до Будимпеште, на 180 км дужем Коридору 4 износи 26,5 сати, док је на Коридору 10 за исту руту потребно 49 сати. То је зато што се чак 25 сати троши само на царинске процедуре на Коридору 10“, рекла је Михајловић истичући да је Србија иницијатор приступа са једном царинском испоставом за све граничне прелазе са суседима.

„У различитим смо фазама имплементације тог приступа. Са Црном Гором и Македонијом напредујемо више него са осталим суседима, али надамо се да ће и остали да се ангажују“, рекла је она.

Говорећи о пријатељству Србије с Кином, она је рекла да две земље имају Споразум о стратешком партнерству, као и да је Србија је међу првим земљама у оквиру заједничког економског појаса на Путу свиле, потписала с Кином Меморандум о разумевању.

Набрајајући заједничке пројекте Србије и Кине она је навела мост Земун-Борча који је завршен 2015, затим пројекте на којима заједнички радимо - деонице на Коридору 10, обилазница око Београда, пруга Београд – Будимпешта.

Током форума ће бити потписани споразуми о сарадњи у изградњи ауто-пута од Прељине до границе са Црном Гором и Фрушкогорског коридора, односно брзе деонице Нови Сад - Рума.

„И ово није крај приче, већ почетак дугорочне сарадње Србије и Кине. Од јануара ове године грађани обе земље могу да се посећују без виза. Надам се да ће друге земље пратити овај приступ“, рекла је Михајловић.