Вести

Михајловић: Kритике и напади прођу, резултати остају

"Гледајући тежак и озбиљан ресор који водим, мислим да сам заједно са својим тимом дала све од себе и да смо направили добре резултате. Али, свака нова влада мора да буде боља од претходне, то није напад и критика, већ природна жеља да сваки дан улажемо у себе и да померамо границе напредовања", изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је истакла да Министарство на чијем је челу, управља пројектима вредним скоро 20 милијарди евра и да је у послу покрећу изазови.

"Не памтим тешке тренутке, памтим изазове и све добро што смо урадили. И када су нам говорили да је немогуће да имамо електронске грађевинске дозволе, ауто-пут до Чачка или 400.000 путника на нишком аеродрому, па смо све то остварили. Изградили смо 350 километара ауто-путева, то није урађено у претходних 30, 40 година, реконструисали 550 км пруга, градимо брзу пругу, и до Новог Сада следеће године ћемо путовати новим возом за 25 минута. Напади пролазе, оно што остаје су резултати", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала и да разговора о новој влади и подели ресора још није било, да ће се у ужем кругу најпре договорити шта је у најбољем интересу грађана, па тек онда изаћи у јавност.

"Свакако сам става да људе треба бирати спрам тога да ли су способни да управљају пројектима и да ли умеју да окупе људе који имају капацитете и знају да раде. У министарству које водим направљен је систем који мора да води способан менаџер који уме да управља тим пројектима. Мислим да овај ресор не треба делити, јер су уско повезане области, али све је на столу", рекла је Михајловић.

Потпредседница Владе рекла је и да има пријатељски однос са председником Србије, са којим је волела да ради и док је био премијер, јер је ослонац у послу и разуме све.

 

Женама у политици није лако, много више се доказују од мушкараца

Михајловић је изјавила да женама у политици није лако, али да је важно да има више жена на местима на којима се доносе одлуке.

"Радује ме да је све више жена у политици, међу градоначелницама и председницама општина, цео Расински округ на пример сада воде жене, иако им на тим позицијама није лако јер сваки дан морају много више да се доказују од мушкараца. Али, жене треба да имају могућност да доносе одлуке о важним питањима, једнако као и мушкарци, и да учествују у политичком и друштвеном животу земље. Оно што нам често недостаје је женска солидарност и да једна другој пружимо подршку", рекла је Михајловић, позивајући жене да се укључе у политику.

Михајловић се осврнула и на насиље које жене трпе и случај глумице Данијеле Штајнфелд.

"Нико није толико јак да не може бити санкционисан за своје дело. Важно је да охрабримо жене да пријаве насиље, било да је оно партнерско, породично или је реч о злостављању које се десило и овој глумици, а институције су онда ту да одраде свој посао. Медији често о овим темама извештавају таблоидно и сензационалистички, али потребно нам је да се сви укључимо, да указујемо на насиље и важност да се оно пријави", рекла је Михајловић.

 

Ругање споменику Стефану Немањи омаловажавање српске историје и културе

Михајловић је рекла, поводом подизањa споменика средњовековном српском владару Стефану Немањи, да политичка неслагања нису разлог за омаловажавање српске историје.

"Једна ствар је да се политички с неким не слажете, па и да критикујете и нападате политичке противнике, а сасвим друго је да се ругате историји своје земље. Приказивање споменика оснивачу српске државе као показивање средњег прста, није ништа друго него омаловажавање сопствене државе, њене традиције, културе и историје", рекла је Михајловић.

"Средњим прстом који сте приказали нисте увредили само оне који споменик подижу, већ пре свега грађанке и грађане који су поносни на свој национални идентитет и на историју своје земље", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи