Вести

Михајловић: Мост код Остружнице биће завршен крајем октобра, обилазница 2022. године

Потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић обишла је данас радове на изградњи моста преко Саве код Остружнице који је део обилазнице око Београда и присуствовала почетку постављања последњих делова челичне конструкције моста над реком.

Нови мост преко Саве код Остружнице је дуг скоро 2.000 метара, а Михајловић је рекла да би требало да буде завршен крајем октобра или почетком новембра, као и да би цела обилазница, до Бубањ потока, требало да буде завршена 2022. године.

"Ово је јединствен случај градње моста не само у Србији већ и у Европи и поносна сам због тога. Ако Београду нешто треба, то је обилазница око Београда. Завршетком овог моста имаћемо низ од 27 км од Батајнице до Остружнице, даље радимо на делу од Остружнице до Бубањ потока и коначно након тога односно након 2022. године Београд ће имати заокружен прстен са обилазницом", рекла је Михајловић.

Михајловић је нагласила да ће обилазница значајно растеретити саобраћај у Београду.

Челична мостовска конструкција над реком укупне је дужине 586 метара, а данас је почео завршни део подизања дела челичне конструкције дужине 80 метара, висине 12 метара и укупне тежине 550 тона у речном распону Саве, између стубова Ц3 и Ц4 на изградњи леве траке моста.

Технички начин постављања моста је први пут изведен не само у Србији него у овом делу Европе.

Михајловић је рекла да су хтели данас да покажу јавности шта могу да ураде наши грађевинари и стручњаци.

На питање новинара да ли ће се фазно отварати обилазница и пре 2022. године пошто ће неки делови бити готови, Михајловић је рекла да ће Кинези и Азербејџанци успети да заврше до јесени до Ибарске магистрале односно до петље Орловача.

"Постоје могућности да ћемо део да пустимо у саобраћај и следеће године, али не бих да дајем рокове. Сви изгледи су да ћемо имати део до Ибарске магистрале".

Михајловић је рекла да је план да се изгради и Сектор Ц обилазнице око Београда односно од Бубањ потока до Панчева и да се већ воде преговори са кинеским партнерима, али да су до сада имали превише скупе понуде, тако да је још рано говорити.

На питање зашто је превише скупа уговорена деоница Коридора 11 Нови Београд - Сурчин и зашто ће се градити нови ауто-пут на Новом Београду пошто недалеко одатле већ има ауто-пут, Михајловић је рекла да од када она води то министарство да се пита струка а не политика када је реч о трасама, ценама, роковима, као и да је и по питању тог пројекта све рађено са пројектантима и инжењерима тако да цена није произвољна.

"Када је реч о траси, неке су давно предвиђене просторним плановима у складу са мишљењем струке. Наше мишљење је да треба да имамо ту ауто-пут. У децембру ћемо имати ауто-пут Сурчин - Обреновац и наше мишљење је да је траса преко Новог Београда функционална веза која ће омогућити добру везу Београда са ауто-путем".

 На питање зашто се каснило са отварањем ауто-пута "Милош Велики", Михајловић је рекла:

"Само из само једног разлога, због поновног рада на 2,4 км на већ направљеној деоници Уб - Лајковац. Могли смо да пустимо у децембру прошле године део Обреновац - Љиг. Само та деоница нас је, са том реконструкцијом, коштала 84 милиона евра. Од Обреновца до Чачка, нас кошта 636 милиона евра. Ако рачунамо и деоницу Сурчин - Обреновац и Нови Београд - Сурчин, онда ће то бити око 900 милиона евра. Ако додате и деоницу Прељина - Пожега од 400 милиона евра, то је већ 1,3 милијарде евра".

Министарка каже да се ради и пројектно техничка документација за деоницу од Пожеге до Бољара, чија ће градња коштати више од 1,5 милијарди евра.

Михајловић је на крају истакла да су многи пројекти стајали за време претходне власти, на пример, Жежељев мост, обилазница, Коридор 10...

 

 

 

Извор: Танјуг