Вести

Михајловић: Настављамо да улажемо у ауто-путеве

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да улагање у ауто-путеве остаје приоритет, без обзира на пад саобраћаја ове године, како би Србија даље јачала своју позицију транзитне земље у односу на друге руте.

"Наше процене су да ће ове године приходи од наплате путарина бити око 40 до 45 милиона евра мањи од планираних. До 3. августа имамо око 5,4 милиона возила мање него прошле године, али је пад прихода мањи за око 3,5 одсто или око 500 милиона динара. То је резултат тога што је међународни саобраћај све време функционисао, а цена путарина за камионе шест пута већа него за путничка возила", рекла је Михајловић током посете Сектору за наплату путарине ЈП "Путеви Србије".

Михајловић је истакла да је Србија претходних година завршила и пустила у саобраћај око 350 километара ауто-путева, чиме је потврдила свој значај у односу на неке транзитне руте, као што је Рута 4. Раст саобраћаја од путарина је ове године заустављен и епидемија корона вируса је имала последица, али то неће трајати вечно и ми настављамо да улажемо и да градимо нове ауто-путеве. Више од 200 км ауто-путева је у изградњи и ти ауто-путеви ће за неколико година бити у систему наплате путарина", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да ће, поред ауто-путева који су већ у изградњи, као што су Моравски коридор или ауто-пут Сремска Рача-Кузмин, крајем августа бити расписан и тендер за деоницу Ниш-Плочник.

 

Влада се не прави у таблоидима и кладионицама, о томе одлучују председник Вучић и СНС

Михајловић je рекла да Владу Србије не састављају ни таблоиди ни кладионице, већ да ће се одлуке доносити на органима СНС-а, на предлог председника Вучића.

На питање новинара о формирању нове владе Србије, Михајловић је рекла да постоје јасни кораци који томе претходе, да ће предлог за састав нове владе дати председник Србије и председник Српске напредне странке Александар Вучић и да ће се о томе одлучивати на органима СНС-а.

"Пре тога следе још неки други кораци, а оно што је сигурно, то је да се Влада не саставља ни у таблоидима ни у кладионицама. Верујем да ће нова влада бити вредна, радна и боља и ефикаснија од претходне", додала је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг