Вести

Михајловић: Нетачне тврдње АИНС о "Јадру"

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је, поводом става који је изнела Академија инжењерских наука Србије (АИНС) у вези са пројектом "Јадар", да изречене тврдње нису засноване на чињеницама и студијама, као и да држава неће донети ниједну одлуку у вези с пројектом "Јадар" која би за последицу имала нарушавање животне средине и здравља људи.

"Веома сам зачуђена јавно изнетим тврдњама Академије инжењерских наука Србије (АИНС) о потенцијалном присуству урана у јадариту, с обзиром на то да могу само да допринесу узбуњивању јавности и уношењу забринутости код грађанки и грађана, а да притом немају поткрепљење у доступним елаборатима, студијама и резултатима геолошких истраживања. Верујем да је у интересу свих грађанки и грађана Србије да се дијалог у јавности у вези са пројектом "Јадар" води искључиво на основу чињеница, а никако на основу тврдњи које немају потпору у студијама", наводи се, између осталог, у писму које је упутила Михајловићева као одговор на ставове АИНС.

У писму се подсећа да је компанија "Рио Сава експлорејшен" вршила геолошка истраживања литијума и бора на истражном пољу Јадар у периоду од 2004. до 2020. године и да је приликом извођења истражног бушења узорковано око 2.000 проба у циљу извођења хемијских анализа, приликом чега није утврђен повишен садржај радиоактивних елемената.

Оно што је битно навести је да се лежиште литијума и бора Јадар и лежиште урана Рибарице (на Церу) налазе у истом седиментном басену, али су локализована у потпуно различитим литолошким члановима басена, и налазе се на различитим висинским нивоима. Нису настала у истом генетском процесу и немају директан, физички контакт. Досадашња геолошка истраживања, структурно-тектонска и хидрогеолошка истраживања нису указала на њихову просторну везу и међусобни утицај, наводи се у писму.

 

 

 

Извор: Танјуг