Вести

Михајловић: Паметна бројила за 205.000 домаћинстава

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, одржала је састанак са делегацијом Европске банке за обнову и развој и потом присуствовала потписивању уговора о гаранцији за пројекат "Паметна бројила" између Министарства финансија и ЕБРД-а, као и уговора о зајму за исти пројекат између  "Електродистрибуције Србије" и ЕБРД-а.

Михајловић је овом приликом истакла да је циљ државе да сваки део Србије има константно и стално напајање квалитетном електричном енергијом, те да ће улагања у дистрибутивну мрежу томе допринети.

"Србија данас прави губитке у дистрибутивној мрежи, око 200 милиона евра годишње, и штета је да тај новац иде у губитке, уместо да га улажемо у даљи развој. Инсталирање паметних бројила један је од начина да те губитке смањимо. Али, то није једина предност овог пројекта, он ће допринети смањењу емисија угљен-диоксида за пет хиљада тона годишње, али и помоћи свима који су на путу енергетске транзиције, односно прозјумерима који ће производити и трошити енергију из обновљивих извора. Да бисмо живели квалитетно, морамо имати квалитетну електричну енергију, то најбоље знају грађани у одређеним деловима Србије. Данас смо потписали уговор за првих 40 милиона евра, држава је дала гаранције за то, разговараћемо са свим међународним партнерима како да уложимо више у дистрибутивну мрежу јер је то основа да будемо енергетски безбедни", рекла је Михајловић.

Потпредседница Владе је захвалила ЕБРД-у на успешној сарадњи у претходном министарству и изразила уверење да ће та сарадња бити још боља у енергетском и рударском сектору.

Потписивању уговора претходио је састанак Михајловићеве са делегацијом ЕБРД-а, коју је предводила Шарлот Рухе, на којем је било речи о актуелним и будућим пројектима у рударском и енергетском сектору.

 

 

Извор: Танјуг