Вести

Михајловић: Повећање енергетске ефикасности национални циљ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је поводом почетка кампање „Енергетска ефикасност – окрени на зелено“, да повећање енергетске ефикасности треба да буде национални циљ и да је то један од кључних елемената у остваривању визије о зеленој Србији.

Усвајањем четири закона из области рударства и енергетике, међу којима је и нови Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, постављен је темељ нове енергетске политике Србије у чијем средишту су обезбеђивање енергетске безбедности, веће коришћење зелене енергије и борба против климатских промена. 

Остваривање визије о зеленој Србији, у процесу енергетске транзиције, могуће је остварити само заједничким радом државе, локалне самоуправе и грађана. Повећање енергетске ефикасности један је од кључних елемената у достизању тог циља. Зелена Србија доноси одрживи развој, много више електричне и топлотне енергије добијене из обновљивих извора. То значи и употребу нових технологија у процесу производње и дистрибуције енергије и енергената, привредни раст и развој и здравију животну средину. 

"Донели смо потпуно нови законски оквир у области рударства и енергетике. Започели смо и израду стратешких докумената којима ћемо утврдити циљеве и динамику промена у енергетском сектору до 2050. године. У току је израда интегрисаног националног енергетског и климатског плана до 2030. године са пројекцијама до 2050. године и нове стратегије развоја енергетике до 2040. године са пројекцијама до 2050. године. Наша визија је да се до 2040. године најмање 40%  енергије добија из обновљивих извора, а да до 2050. године постанемо декарбонизована земља. За реализацију ових циљева направљен је нови план инвестиција, који обухвата пројекте у енергетици и рударству вредне 17 милијарди евра“, рекла је Михајловић.

Министарство рударства и енергетике, уз подршку Европске уније, почиње са спровођењем активности за подизање свести под слоганом – ОКРЕНИ НА ЗЕЛЕНО. У наредном периоду јавности ће кроз различите промотивно-едукативне активности бити представљене мере и могућности за побољшање енергетске ефикасности на свим нивоима.

 

 

 

Извор: Танјуг