Вести

Михајловић: Повећање енергетске ефикасности национални пројекат

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић рекла је да је повећање енергетске ефикасности важан пројекат и за државу, која ће то подржати значајним улагањима, али и за грађане, који ће захваљујући уштедама енергије имати ниже рачуне.

Михајловић је рекла да се због лоше изолације, у Србији троши чак четири до пет пута више електричне и топлотне енергије него у Европску унију, односно да се око 40 одсто енергије се "баци" јер се не користи рационално.

"То није тако зато што је неко желео, била је таква градња и није се оволико рачуна о енергетској ефикасности. Сад смо усвојили Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, а за месец дана биће формирана и Управа за енергетску ефикасност у саставу министарства и дошло је време да се тиме озбиљно бавимо, што су и грађани препознали. Сви ће моћи да се пријаве за субвенције, и породичне куће, и стамбене заједнице, као и они који за грејање користе индивидуална ложишта и желе да пређу на ефикасније котлове, на гас и биомасу, који мање и загађују него они који користе нека друга горива", рекла је Михајловић.

Михајловић је навела да Министарство расписује јавни позив за градове и општине који желе да учествују, и да очекује да се прво пријаве они који већ имају одређени новац опредељен за те сврхе. Према њеним речима, локалне самоуправе ће расписивати два јавна позива, један за фирме које ће радити на замени столарије, други за грађане који желе да се пријаве за субвенције, а који ће моћи око 50 одсто трошкова да покрију од Управе и јединица локалних самоуправа. "Биће донет и посебан правилник који ће дефинисати тачну процедуру, а градови и општине имаће своје комисије које ће вршити провере и на терену. Процене су да ће први уговори између општина и грађана могу очекивати у септембру", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да ће се на повећању енергетске ефикасности ове године радити кроз пилот пројекат, који треба да покаже интересовање грађана, колико је новца расположиво и прве резултате, а да се "бум" у замени прозора и врата очекује следеће године. "Очекујемо да ће минимум 150 милиона евра годишње држава трошити на повећање енергетске ефикасности, што је важна ствар и за нашу енергетику, али и за свако домаћинство, јер ће сви видети ефекте кроз ниже рачуне", рекла је Михајловић.

Михајловић је најавила и да ће ускоро бити потписани уговори са градовима и општинама за пројекте повећања енергетске ефикасности у вртићима, основним и средњим школама, домовима здравља, укупне вредности око 500 милиона динара, од чега 290 милиона из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности.

"Обухваћена је 21 општина, и различити пројекти, од на пример дома здравља у Мајданпеку, преко основних школа у Нишу, до модернизације јавног осветљења у Блацу. Више од 4.000 ђака иде у школе обухваћене овим пројектом, који ће кад се он реализује не само боравити у учионицама у којима више неће бити лети претопло, а зими хладно, већ ће моћи и да виде колико је важно водити рачуна о енергији. У питању су школе у које се није улагало у претходних 50 или 60 година, од кад су изграђене, а које ће сад бити адекватније за рад, и имати ниже рачуне за потрошену енергију", навела је Михајловић.

 

Брже и једноставније процедуре за постављање соларних панела на крововима зграда и породичних кућа

Михајловић je рекла да ће нови Закон о коришћењу обновљивих извора енергије омогућити да видимо више соларних панела на кровима породичних кућа, стамбених зграда, као и производних хала, а да ће процедура за њихову уградњу бити краћа и једноставнија него раније.

"Србија у претходном периоду није довољно користила све могућности за улагање у ОИЕ, али данас имамо могућност да то променимо јер су цене ових технологија ниже и улагање у њих може много брже да се исплати", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да је раније је било потребно око две године да се уради пројекат, прибави грађевинска дозвола и да се прикупи велики број папира, да би се поставио соларни панел на породичну кућу. "Настојали смо да процедуре скратимо и убрзамо, да подразумева израду пројекта, добијање одобрења за градњу које не подразумева издавање грађевинске дозволе, уградњу, и склапање уговора са електродистрибуцијом. Ради се и на томе да ти уговори буду што једноставнији, и да од тренутка доношења одлуке о постављању соларних панела, до потписивања уговора не би требало да прође више од два до три месеца. Такође, разговараћемо и са пројектантским кућама о ценама ових услуга", навела је Михајловић.

Михајловић је рекла да ће то дати могућност и онима који живе у породичним кућама, али и стамбеним заједницама, да користе зелену енергију, и да имају ниже рачуне.

Михајловић додаје да је држава мислила и на социјално угрожене грађане, и да ће много већи број њих бити обухваћен олакшицама за потрошену енергију, између осталог, јер ће грађани који примају социјалну помоћ или дечије додатке одмах добијати статус енергетски угроженог купца.

"Проценили смо да ће код електричне енергије бити обухваћено око 200.000 енергетски угрожених купаца, уместо садашњих око 70.000, док ће олакшице за гас убудуће користити неколико хиљада грађана, уместо садашњих 70. Такође, увели смо и енергетски угроженог купца топлотне енергије, и очекујемо да по том основу буде обухваћено и до 40.000 грађана", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/Прва ТВ