Вести

Михајловић: Пројекти Србије и Kине су симбол пријатељства

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се са председником кинеске компаније "China Railway International" Ју Гуођенгом, и са њим разговарала о реализацији пројекта изградње брзе пруге Београд-Будимпешта.

На састанку, којем је присуствовала и амбасадорка НР Kине у Србији Чен Бо, Михајловић је истакла да је брза пруга од Београда до Будимпеште стратешки најважнији пројекат за нашу земљу и да су сви пројекти које Србија и Kина заједно реализују симбол пријатељства и добрих односа две земље.

"Ово министарство управља пројектима вредним 15 милијарди евра, од чега су пројекти са НР Kином вредни седам милијарди евра. Пријатељство наша два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга, говоре у прилог овако високим кинеским инвестицијама и представљају велику одговорност да сви пројекти буду изведени по уговореном квалитету и динамици. Изградња ове брзе пруге је наш најважнији пројекат, очекујем да све буде изведено у предвиђеним роковима и радује нас што ћемо следеће године на јесен од Београда до Новог Сада путовати за мање од пола сата", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла и веома успешну и професионалну сарадњу са Амбасадом НР Kине у Србији и представницима свих кинеских компанија које раде у нашој земљи, те додала да ће Министарство, као и до сада, бити ту 24 сата да пружи неопходну помоћ и подршку.

Михајловић је поклонила госту из НР Kине азбуку у златовезу, рад жена које у оквиру иницијативе Kоординационог тела за родну равноправност, Етно-мреже и НАЛЕД-а "Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима" израђују традиционалне рукотворине као део српског културног наслеђа.

 

 

 

Извор: Танјуг