Вести

Михајловић: Промене у начину пословања “Србијагаса” и ЕПС-а су неопходне

"Промене у начину пословања "Србијагаса" и "Електропривреде Србије" су неопходне, јер хоћемо да имамо модерна, успешна и моћна предузећа. Не може држава стално да дотира новац и покрива дугове, хоћемо предузећа која ће бити регионално позната по успешности, а не по проблемима. Нема ту личних односа, директори јавних предузећа морају да спроводе одлуке Владе Србије, а мој задатак је да те реформе спроведем и енергетски сектор учиним стабилним и јаким", изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је рекла да у "Србијагасу" мора да се одвоје делатности транспорта и дистрибуције гаса, јер та предузећа немају лиценцу за рад.

"Формирали смо радну групу да помогнемо "Србијагасу" у спровођењу промена. Kада то урадимо, имаћемо јасне информације о инвестицијама, како се спроводе, колико су исплативе, имаћемо уређено пословање и јавне набавке, по нашим законима и међународним обавезама, а предузећа ће добити лиценце за рад. Нема времена за чекање, држава је само у 2019. преузела губитке "Србијагаса" у износу од 1,2 милијарде евра", рекла је Михајловић.

Михајловић се осврнула и на реформисање ЕПС-а, рекавши да се морају одвојити делатности производње и дистрибуције струје, као и да тренутне инвестиције овог предузећа у износу од 600 милиона евра нису довољне.

"Дистрибуција годишње прави губитке од 250 милиона евра. Морамо да поправимо ствари да би ЕПС био регионални играч. Јер, ЕПС ће градити хидроелектране на Дрини, мора да буде моћан и јак, а тренутне вредности пројеката од 600 милиона евра су јако мале. Очекујем да дистрибутивна делатност у оба предузећа добије лиценце за рад најкасније до априла 2021, а да у 2021. видимо колико ћемо улагати у дистрибутивну мрежу да бисмо смањили губитке. И да се више улаже у животну средину, у коју је ЕПС до сада уложио само 350 милиона евра", поручила је Михајловић.

Потпредседница Владе појаснила је да промене у начину пословања ЕПС-а не значе отпуштање радника нити приватизацију овог предузећа.

 

Данима слушамо лажи оних који су против успешног пословања ЕПС-а

Михајловић је изјавила да су лажи да ће 13.000 радника ЕПС-а остати без посла, као и да најављене промене у начину пословања овог предузећа не значе приватизацију "Електропривреде Србије".

"Од представника Странке слободе и правде и Маринике Тепић данима слушамо лажи о ЕПС-у. Или не знају ништа о енергетици или штите интересе оних који су против промена. Навикла сам на опструкције, тако је било и када смо уводили е-грађевинске дозволе, па данас имамо 65.000 градилишта. Морамо да раздвојимо делатности, посебно производња, а посебно дистрибутивна мрежа, која годишње прави губитке од 250 милиона евра", рекла је Михајловић.

Упитана да прокоментарише наводе Маринике Тепић о ЕПС-у, Михајловић је рекла да данима одговара на небулозе које Тепићева износи.

"Немам намеру да икога вређам, али Тепићева износи лажи. Нико не продаје ЕПС нити ће ико у ЕПС-у остати без посла. Данима слушамо оне коју су против реформи, који на тај начин уносе забуне и код грађана и код запослених. Лажи су да ће 13.000 радника ЕПС-а остати без посла", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва