Вести

Михајловић: Родна равноправност кључ развоја сваког друштва

“Родна равноправност и родна перспектива морају да се нађу у свакој пори нашег друштва, како бисмо за неколико година могли да кажемо да смо успели да створимо једнаке услове за жене као и за мушкарце, да се развијају, живе и раде. Ова година је кључна за развој енергетике, заштиту животне средине, али и родну равноправност, у којој смо покренули бројне процесе и препознати смо у свету по достигнућима”, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић. 

Михајловић је, отварајући конференцију “Енергетика, родна равноправност и одрживи развој”, истакла да су у обе области покренути значајни процеси, донети важни закони и стратешка документа, што ће допринети даљем развоју. 

“Ако говоримо о положају жена у енергетском сектору, међу запосленима их бројно има, али на руководећим местима на којима се доносе одлуке и одлучује о новцу и инвестицијама, које износе по неколико стотина милиона евра, готово да их нема. Од седам државних предузећа у овом сектору, само „Електромрежу Србије“ води жена. Жене више уписују и завршавају факултете, па и у овој области, хајде да им дамо шансу да на тржишту рада примене оно што су научиле”, рекла је она.  

Михајловиће се посебно осврнула на енергетско сиромаштво, рекавши да је основана и Национална коалиција за смањење енергетског сиромаштва, које посебно погађа жене. 

“Жене су нарочито оптерећене у домаћинствима, што је показала и ова пандемија. На нивоу ЕУ подаци кажу да 6,9% домаћинстава није у стању да адекватно загреје дом, а 6,2% да редовно плаћа рачуне. Када је реч о Србији, 25% не може да плаћа редовно рачуне, а 9,9% не може да довољно загреје свој дом. Зато смо и формирали ову коалицију и донели документа да помогнемо енергетски угроженим купцима”, додала је Михајловић. 

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, истакао је да су за компанију највреднији ресурс њени запослени, као и да НИС ангажује више од 11.000 запослених, од којих су трећина жене.

"Родна равноправност за НИС није само лепа идеја коју треба остварити у будућности. За нас је равноправност свакодневна пракса коју вредно унапређујемо из дана у дан. Нашу различитост видимо као шансу да ујединимо најбоља искуства и унапредимо своје пословање у свим областима. Радно окружење у коме се безусловно поштује равноправност свих запослених је приоритет за НИС. И још више, родна равноправност је један од темеља одрживог развоја компаније, који ћемо наставити да негујемо и развијамо уз подршку партнера, међу којима истакнуто место заузима Министарство рударства и енергетике“, навео је Тјурдењев.

Блерта Ћела, заменица регионалне директорке UN Women за Европу и централну Азију, истакла је да су жене кључни покретачи промена које могу обликовати навике целе породице када је реч о употреби енергије и других активности усмерених на заштиту животне средине. 

“Не можемо развијати одржива енергетска решења ако не узмемо у обзир главне потрошаче енергије који се брину о домаћинству, а то су жене. Сва решења о енергетском сиромаштву морају осигурати да никога не оставимо иза себе, да дамо приоритет потребама и интересима жена, да се позабавимо енергетским сиромаштвом жена и ниским приходима”, рекла је Ћела.

Конференцију “Енергетика, родна равноправност и одрживи развој” организовали су заједно Координационо тело за родну равноправност, компанија НИС и Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women).

 

 

Извор: Танјуг