Вести

Михајловић са новом шефицом ММФ-а

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са Јулијом Устјуговом, новом шефицом Канцеларије Међународног монетарног фонда у Београду, о новим законима, стратешким оквирима за развој енергетике, инвестиционом циклусу, спровођењу зелене агенде, реформи јавних предузећа и гасној диверзификацији.

"Надам се да ће сарадња која је постојала док сам била на челу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструкуре бити настављена и сада са Министарством рударства и енергетике. Ово је јако важан период за нас, посебно ова година. Донели смо нове законе, при крају је израда подзаконских аката и стратешких докумената, националног интегрисаног плана за климу и енергетику и стратегије развоја енергетике до 2030. године са визијом до 2050. године. Припремили смо и план инвестиција чија је вредност 17 милијарди евра, од чега ће најмање пет милијарди бити за ОИЕ. То је наш нови модел раста и могућност да унапредимо привредни амбијент", рекла је Михајловић.

Михајловић је нову шефицу мисије ММФ-а упознала са плановима у рударству, истакавши да су циљеви модерно, зелено рударство и одрживи развој и да је процењена вредност сировина у Србији већа од 250 милијарди евра. Када је реч о реструктурирању јавних предузећа, потпредседница Владе истакла је да су одлуком Владе одвојене делатности ЕПС-а и "Електродистрибуције Србије", као и да ће се у наредном периоду више улагати у дистрибутивну мрежу. Михајловић је додала и да је за Србију важно регионално повезивање. Она је, говорећи о снабдевању гасом, рекла да је диверзификација добављача наредни корак у снабдевању овим енергентом. На састанку је било речи и о будућности Петрохемије, односно стратешком партнерству за ову фабрику.

"Надам се да ће мој микс искуства које имам радећи у земљама северне и централне Америке помоћи у свему што ћемо заједно планирати и радити. Србија је динамична земља, много тога се дешава на пољу економије упркос пандемији. Србија је пример како се фискална консолидација и реформе дугорочно исплате. То је прави пример како се нека земља бори са кризом. Иако се опоравак наставља, мислим да сви можемо бити задовољни, посебно јер постоји простор за додатне инвестиције, нарочито у зелену агенду. Бићемо срећни да учествујемо у томе и да подржимо све ваше пројекте", рекла је Јулија Устјугова.

 

 

 

Извор: Танјуг