Вести

Михајловић: Србија и Аустралија партнери у процесу енергетске транзиције

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са новоименованим амбасадором Аустралије у Србији Данијелом Емеријем о унапређењу сарадње две земље у енергетском и рударском сектору. 

Михајловић је пожелела амбасадору добродошлицу у Србију и навела да се нада унапређењу сарадње у области рударства и енергетике, као и већем броју аустралијских инвестиција.

"Ова година је за Србију важна када је реч о енергетици и рударству, ушли смо у процес енергетске транзиције, изменили смо законодавни оквир, имамо потпуно нове законе о ОИЕ и енергетској ефикасности, такође спремамо два стратешка документа – стратегију развоја енергетике и национални план за климу и енергетику са визијом до 2050. године. План је да до 2040. године добијемо минимум 40 одсто енергије из обновљивих извора, а да до 2050. године будемо декарбонизована земља. То није лак задатак, с обзиром на то да сада добијамо око 70 одсто енергије из ТЕ, али морамо да градимо нове капацитете, нове хидроелектране, ветропаркове, соларне електране и електране на гас. Нисмо изградили ниједан капацитет 30 година. Отворени смо за разговоре са аустралијским компанијама које послују у овој области. Наша два стуба на којима почива нова енергетска политика, која је у складу са стандардима ЕУ, јесу повећање енергетске ефикасности и зелена енергија. Припремили смо потпуно нови инвестициони план вредан 17 милијарди евра, са посебним фокусом на обновљиве изворе енергије, јер желимо да мењамо енергетски микс Србије“, поручила је Михајловић.

Амбасадор Емери је истакао да је Аустралија посвећена сарадњи са Србијом, посебно у делу нових инвестиција компаније из ове земље у рударском сектору.

"Желимо да сарађујемо и заједно идемо путем енергетске транзиције. Могућности су очигледно велике када је у питању улагање у нове енергетске капацитете. Подржавамо Србију када је реч о декарбонизацији и енергетике и привреде. Такође, сматрам да је пројекат „Јадар“ веома важан за Србију. То је потенцијално један од најуспешнијих пројеката који ће сигурно утицати на бројне аустралијске компаније да инвестирају у Србији, не само у рударском, већ и у другим секторима“, рекао је он. 

"Пројекат „Јадар“ је стратешки важан за Србију и верујемо да ће компанија „Рио Тинто“ испунити све услове, у складу са највишим стандардима заштите животне средине, и да ћемо добити не само рудник литијума, већ комплетан ланац производње, укључујући фабрику батерија или електричних возила. Све то представља основу за долазак нових инвеститора и даљи привредни и економски развој наше земље, што ће унапредити и укупне билатералне односе“, поручила је Михајловић.

На састанку је било речи и питањима у вези са људским правима и родном равноправношћу и сарадњи у овој области.

 

 

 

 

Извор: Танјуг