Вести

Михајловић: Србија и Кина заједно ка зеленој енергији и одрживом развоју

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је током видео-конференције о зеленој енергетици, коју су организовали Министарство рударства и енергетике, Амбасада НР Кине у Београду и Национална управа за енергетику ове земље, да је сарадња у процесу енергетске транзиције неопходна, јер је то глобални процес.

Михајловић је истакла да је у моменту светске енергетске кризе потребно убрзати зелену агенду и навела да је Србија отворена за сарадњу са свим земљама и компанијама које послују у области ОИЕ. 

"Енергетика је данас најважнија тема. Криза ће се завршити, али свакако морамо да разговарамо о визији и стратегији енергетике. Република Србија и НР Кина су традиционално пријатељске земље, а захваљујући добрим односима два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга, бележимо значајно унапређење и продубљивање наше сарадње. У претходном министарству сарадња са бројним кинеским компанијама била је изузетно успешна и заједно смо почели и завршавали велике пројекте у области саобраћаја и инфраструктуре. Подсетићу да је Србија земља која је имала највише заједничких пројеката са НР Кином у области транспортне инфраструктуре. Зато сам уверена да можемо једнако успешно сарађивати и у области енергетике, конкретно у области зелене енергије и драго ми је да данас разговарамо са кинеским компанијама са којима до сада нисмо сарађивали, а заинтересоване су да раде са нама. Повећање удела ОИЕ важан је инструмент не само за очување енергетске безбедности у процесу енергетске транзиције, већ и за остваривање глобалних циљева у борби против климатских промена“, рекла је Михајловић. 

Михајловић је истакла да ова година представља прекретницу у српској енергетици и позвала кинеске компаније да учествују у реализацији великих инвестиционих пројеката у електроенергетици.

"Донели смо потпуно нови законски оквир у области рударства и енергетике, где је посебно важан први посебан Закон о коришћењу ОИЕ. Започели смо и израду стратешких докумената којима ћемо утврдити циљеве и динамику промена у енергетском сектору до 2050. године. У току је израда интегрисаног националног енергетског и климатског плана до 2030. године са пројекцијама до 2050. године и нова стратегија развоја енергетике до 2040. године са пројекцијама до 2050. године. Наша визија је да се до 2040. године најмање 40%  енергије добија из обновљивих извора, а да 2050. године достигне климатску неутралност. За реализацију ових циљева направљен је нови План инвестиција, који обухвата пројекте у енергетици и рударству вредне 17 милијарди евра. Србија није изградила ниједан велики капацитет 30 година. Велики део инвестиционог плана, најмање пет милијарди, чине пројекти у области ОИЕ, где ћемо настојати да повећамо производњу зелене енергије улагањем у хидроенергетске капацитете, ветропаркове и капацитете на бази соларне енергије и биомасе. Поред тога, предвиђена је изградња гасних електрана. Такође смо заинтересовани за развој водоника, због чега смо први пут законом дефинисали водоник као ОИЕ, а водонична стратегија биће саставни део нове стратегије развоја енергетике. Верујем да за наше две земље постоји огроман простор за сарадњу у области енергетике, посебно ако знамо да зелена агенда даје готово неограничене могућности за инвестиције, радна места, технолошки развој, унапређење животне средине. Позивам вас да успешну сарадњу наше две земље и кинеских и српских компанија наставимо у области зелене енергетике, да размењујемо искуства и да будемо партнери у зеленој енергетској транзицији и пројектима у области зелене енергије“, навела је Михајловић.

Џанг Ђијанху, директор Националне енергетске управе Кине, истакао је пријатељство две земље као основу за даљи развој стратешког партнерства.

"Наша два народа показала су међусобно поштовање и солидарност током пандемије. Надамо се да ће сарадња у области енергетике, посебно у сектору ОИЕ, бити додатно унапређена, с обзиром на велике потенцијале које Србија има, а имајући у виду наше планове да увећамо инвестиције у нове капацитета које користе обновљиве изворе“, рекао је он. 

Чен Бо, амбасадорка НР Кине у Београду, рекла је да су перспективе и могућности за сарадњу две земље у области енергетске трансформације велике и да ће заједничко реаговање на климатске промене бити у фокусу и у наредном периоду, не само током енергетске кризе. 

Конференција је организована уз подршку Привредне коморе Србије, а осим компанија из наше земље, учествовали су и представници „Пауер Чајне“, „Синосуре Чајна експорт & кредит иншуранс корпорејшена“, „ЈА технолоџија“, Кинеског института за планирање и инжењеринг електричне енергије и Инжењерског института за обновљиву енергију.

 

 

Извор: Танјуг